G20 U BONNU

Svi žele upoznati Trumpova državnog tajnika Rexa Tillersona

16.02.2017 u 10:54

Bionic
Reading

Danas u njemačkom gradu Bonnu započinje dvodnevni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja G20, što će biti i prva prilika za novog američkog državnog tajnika Rexa Tillersona da se osobno upozna s nekim od svojih kolega. Njemački mediji pišu da Tillersona u Bonnu očekuje ‘speed dating’, s obzirom na to da će imati puno posla u objašnjavanju nove američke vanjske politike administracije Donalda Trumpa

G20 odnosno Group of Twenty međunarodni je forum koji okuplja vlade i guvernere narodnih banaka dvadeset najsnažnijih ekonomija svijeta, koji se od 1999. okupljaju na redovnim sastancima kako bi razgovarali o važnim i aktualnim političkim temama te promovirali financijsku stabilnost svjetske ekonomije.

Trenutno teško da ima aktualnije teme od nove američke vanjske politike pod Donaldom Trumpom, koja zasad nije jasna ni najbližim američkim saveznicima, tako da će državni tajnik imati dosta posla danas i sutra u Bonnu. Naročito su nejasni američki stavovi prema Rusiji i Putinovoj aneksiji Krima, s obzirom na to da je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer u utorak izjavio kako bi Rusija trebala vratiti Krim Ukrajini, što je donekle u suprotnosti s prijašnjim signalima koji su dolazili od Trumpa i njegovih suradnika. No nitko nije siguran hoće li Trump u nekom od svojih tweetova uskoro demantirati svojeg glasnogovornika te zato mnogi s interesom očekuju nastup Rexa Tillersona u Bonnu.


Tillerson će se prvi put susresti i s ruskim i kineskim ministrima vanjskih poslova, Sergejom Lavrovom i Wang Yijem, što bi moglo označiti početak dijaloga između ovih važnih aktera na svjetskoj političkoj sceni. Bivšeg teksaškog naftaša, kojega je Trump izabrao da vodi State Department, u Bonnu dočekuje novi njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel.

Američki državni tajnik najavio je i poseban sastanak s kolegom iz Saudijske Arabije te sudjelovanje u diskusiji o situaciji u Siriji u okviru London 11-Groupa, grupacije kojoj Rusija ne pripada. Kako je riječ o prvom Tillersonovu nastupu na međunarodnoj sceni, vlada velik interes za ovaj sastanak G20 u Bonnu, za koji se akreditiralo više od 800 novinara, dvostruko više nego što inače prati sastanke G20. Ipak, ovaj sastanak ministara vanjskih poslova zapravo je pripremni za veliki samit koji će se u srpnju održati u Hamburgu.

Službeno se kao teme dvodnevnog susreta najavljene razvoj UN-a, prevencije kriza i Afrika, što znači da se o glavnim krizama službeno neće razgovarati, ali je sigurno da će o njima biti riječi u kuloarima te na velikoj večeri svih ministara koja će se održati večeras. Nije predviđena zajednička izjava sudionika nakon što završi bonski susret.