UDAR NA KORUPCIJU

Svi koji troše državni novac imat će javni dosje na internetu

Orsat Miljenić

Orsat Miljenić

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Sve što se može objaviti vezano za državnu upravu, objavit će se na internetu. Ovako bi se ukratko mogao sažeti ideja novog nacrta Akcijskog plana uz Strategiju suzbijanja korupcije kojeg je sastavilo Ministarstvo pravosuđa i čiji je cilj, kako se navodi, stvaranje društva bez korupcije. Autorica novog nacrta je načelnica Sektora za suzbijanje korupcije Željka Burić

Prema tom nacrtu, piše Jutarnji list, uskoro bi se na internetskim stranicama svih ministarstava kao i državnih agencija, trebali naći brojni registri - od popisa državne imovine, oduzete imovine i prostornih planova hrvatskih gradova do korisnika državnih poticaja, korisnika potpora od strane državnih tvrtki i mnogih drugih područja koja su prepoznata kao najviše izložena riziku korupcije.

- Na internetu je sve stalno dostupno i tijela državne uprave trebaju iskoristiti te nove tehnologije. Objavom raznih registara postiže se transparentnost jer se građanima omogućuje da u bilo kojem trenutku provjere podatke koje ih zanimaju - kažu u Ministarstvu pravosuđa.

Što je sve oduzeto, kome je zaplijenjeno i koliko toga, što je država od svega toga prodala i što se događa sa oduzetom imovinom, pitanja su na koja bi svi građani mogli dobiti odgovore nakon što Agencije za upravljanje državnom imovinom objavi ovaj registar.

Građani će u registru, koji bi trebao biti gotov sljedeće godine, moći vidjeti koja je imovina oduzeta nekoj osobi pravomoćno osuđenoj za stjecanje protupravne imovinske koristi u antikorupcijskim procesima i procesima organiziranog kriminala.

U registru će stajati ime i prezime osuđenika, što mu je država sve zaplijenila, koja je vrijednost njegovih pokretnina i nekretnina, kada mu je to zaplijenila i što je država učinila sa tom imovinom.

Prema izvješću DORH-a za 2011. godinu, lani je DO i USKOK zamrznuo i oduzeo imovine čija je procjenjena vrijednost 255 milijuna kuna. Visina oduzete imovinske koristi na osnovi provostupanjskih presuda iznosila je 79 milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi