PODRAVKA EPICENTAR POTRESA

Svi koalicijski partneri protiv Kosor

Bionic
Reading

Nakon čelnika SDSS-a i HSLS-a, i predsjednik HSS-a Josip Friščić usprotivio se politici Jadranke Kosor i HDZ-a u slučaju Podravke i Damira Polančeca. HSS i SDSS traže Polančecovu smjenu, a HSLS ne prihvaća Ljubu Jurčića na čelu Podravke

Friščić je nakon razgovora s premijerkom Kosor rekao da neće dopustiti da se odgovornost za čitav slučaj prebaci na njega osobno ili na HSS-ove članove Nadzornog odbora Podravke niti da se slučaj relativizira te naglasio da je riječ o događajima iz 2006, a tada, kaže, u Nadzornom odboru Podravke nije bilo HSS-ovaca, nego samo predstavnika HDZ-a, SDP-a i HSLS-a.

'Za slučaj netko mora odgovarati jer je zbog te osobe tvrtka oštećena za više stotina milijuna kuna', rekao je Friščić koji smatra da je neprihvatljivo da se Kosor pojedinačno konzultira sa šefovima koalicijskih stranaka i traži da se svi koalicijski partneri zajedno sastanu i usuglase oko slučaja Podravka prije nego što se Vlada na sjednici u četvrtak očituje o SDP-ovu zahtjevu.

'Nije dobro da kroz medije jedni drugima šaljemo poruke jer tako ispadamo neozbiljni', objasnio je Friščić koji, za razliku od Pupovca koji traži da se sve riješi u Vladi, očekuje da će do kraja tjedna biti održana saborska rasprava o pitanju povjerenja Polančecu zbog slučaja Podravka.

HSLS MUDRO ČEKA

'HSLS trenutno nema namjeru tražiti smjenu potpredsjednika Vlade Damira Polančeca', rekla je šefica stranke Đurđa Adlešič i najavila da će svoj stav iznijeti tek prije saborske rasprave o povjerenju Polančecu jer se afera još istražuje.

Ipak, Ivan Čehok upozorava da je 'svatko tko je znao što se događalo u Podravci i nije o tome izvijestio javnost, odgovoran' i time se usprotivio Vladinoj odluci da se na čelo NO-a Podravke postavi SDP-ov Ljubo Jurčić jer, kako kaže, glavnu riječ u NO-ima trebali bi imati stručnjaci.

HSLS-ovci tvrde da 'on nije tamo kao član stranke, već je imenovan iz Mirovinskog fonda'. 'Ne očekujemo da nas svaki član stanke pita smije li biti član ili nešto ne smije', opravdala se Adlešič te istaknula da je HSLS povukao svoje članove iz svih nadzornih odbora.

Na novinarsko pitanje zašto je većina afera isplivala na površinu otkad je Kosor od Sanadera preuzela premijersku dužnost, Adlešič je diplomatski kazala da je HSLS 'zadovoljan klimom u kojoj se afere ne zataškavaju', čime je dala do znanja da koalicijska ljubav s HDZ-om zasad cvjeta.

HOĆE LI SE U SABORU SLOMITI KOALICIJA?

Ako pitanje povjerenja potpredsjedniku Vlade i ministru Damiru Polančecu dođe do Sabora, potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je još prije nekoliko dana da bi tada koalicija bila ugrožena. Sinoć je, nakon predstavljanja web stranice o NATO-vim natječajima gdje su Kosor i Polančec sjedili zajedno, Pupovac u Banskim dvorima ostavio ultimatum da Vlada smijeni Polančeca ili da on sam odstupi.

'Bilo bi bolje da Polančec sam riješi ovaj slučaj, a ne da ga rješava koalicija', indirektno je Pupovac poručio Polančecu da sam da ostavku.

'Koalicija će zauzeti stav spram ovoga i sasvim sigurno neće biti žrtva jednog slučaja i jednog problema. Jer ako dođe još jedan takav slučaj, neće se koalicija lomiti na tome, nego će slomiti takve slučajeve', zaključio je Pupovac.