PREDSJEDNIK NAREDIO

Svi građani moraju kupiti bicikl

22.08.2013 u 21:52

Bionic
Reading

Predsjednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov naredio je svim građanima da kupe bicikl, kako bi bili spremni za 1. rujna, kada će biti organizirana masovna vožnja bicikala, piše Independent

Čelnik jedne od najautoritarnijih država na svijetu uistinu je otišao korak dalje u promoviranju biciklizma među građanima.

Diktator ove centralnoazijske republike snimljen je prošlog mjeseca kako 'pobjeđuje' u biciklističkoj utrci održanoj u blizini glavnog grada Ašhabada vozeći svoj posebno izrađeni brdski bicikl.

Odobrio je četverogodišnji državni program razvoja sporta i prethodno je već naredio državnim službenicima, učenicima i studentima da se uključe u bicikliranje.

'Ova kampanja će vam pomoći da poboljšate svoje zdravstveno stanje, utjecat će na vaše razmišljanje o očuvanju okoliša, ali i promovirati biciklizam', poručio je predsjednik Turkmenistana svojim građanima, prenosi The Independent.

U svojoj despotskoj promociji vožnje bicikla, predsjednik očekuje da kompletno stanovništvo zemlje, nekih pet milijuna Turkmenki i Turkmena, zajaše svoje bicikle početkom rujna.

'Cijene bicikala u državi su jako porasle', piše opozicijski news portal Chrono. 'Svi tjelesno sposobni građani, djeca, učenici i studenti moraju pod svaku cijenu nabaviti bicikl do 1. rujna.'

Državna televizija je emitirala snimke predsjednika dok jaše i vozi jet-ski, ne bi li se prikazao 'normalnijim' od svog prethodnika, 'slavnog' Saparmurata Nijazova, koji se prozvao Turkmenbaši – Otac Svih Turkmena - i bio je jedan od najosebujnijih svjetskih diktatora.

Organizacije za ljudska prava tvrde da je Turkmenistan i dalje ostao jedan od najrepresivnijih sustava u svijetu. U srpnju je Jennifer Lopez bila žestoko kritizirana jer je predsjedniku otpjevala 'Sretan rođendan'. Njezin predstavnik za medije ju je opravdavao i tvrdio da ne bi nastupila da je bila svjesna kršenja ljudskih prava. Deset milijuna dolara, koje je zaradila pjevajući za Berdimuhamedova i ekipu, nije vratila niti donirala u humanitarne svrhe kad je spoznala razmjere njegove diktature.