PRIZNANJE NAJUSPJEŠNIJIM

Sveučilište u Zagrebu nagradilo najbolje studente športaše

25.10.2017 u 09:01

Bionic
Reading

Ženska futsalska i muška rukometna reprezentacija Sveučilišta u Zagrebu najbolje su športske ekipe u akademskoj godini 2016./2017., a Melani Adamić-Golić i Marino Marelić najbolji športašica i športaš Sveučilišta u Zagrebu. Dina Levačić i Tin Srbić dobili su pak posebna priznanja u utorak na dodjeli nagrada najuspješnijim studentima športašima koju organizira Ured za šport Sveučilišta u Zagrebu, Zagrebački Sveučilišni športski savez i Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu

U protekloj akademskoj godini na Sveučilištu u Zagrebu organizirana su natjecanja u 19 različitih športova, u kojima je nastupilo ukupno 4071 športaša i 314 ekipa. Taj najveći sustav organizacije studentskog športa u Hrvatskoj svake godine ima sve više sudionika, a novo vodstvo sveučilišnog športa uvelo je za proteklu sezonu i mobilnu aplikaciju za praćenje rezultata uživo te snimanje utakmica u suradnji s Televizijom Student.

'Posebno mi je zadovoljstvo biti u društvu naših istaknutih mladih športaša koji su ujedno i studenti na fakultetima Sveučilišta u Zagrebu. Njihovi iznimni športski uspjesi potvrda su da je moguće povezati i uskladiti športske obveze uz one obrazovne. Nadam se da će i ove nagrade biti poticaj njihovim kolegama da u športskim aktivnostima pronađu motivaciju za razvijanje upornosti i zalaganja jer su to neke od bitnih kvaliteta uspješnih studenata, ali su važne i kasnije kada jednog dana budu za svojim radnim mjestima', rekao je Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, koji je i sam bio aktivni športaš tijekom studiranja, a i kasnije u karijeri na Sveučilištu. 

Na održanim natjecanjima u protekloj akademskoj godini najbrojnije ekipno natjecanje bilo je u futsalu – 11 ženskih i 38 muških ekipa, a pojedinačno kros – 759 sudionika. Natjecanja su održana u atletici, badmintonu, futsalu, džudu, karateu, košarci 3x3, krosu, odbojci na pijesku, plivanju, rolanju, rukometu, rukometu na pijesku, tenisu, stolnom tenisu, streljaštvu, šahu i veslanju. 

'Raznovrsnost športova i sve veći broj sudionika na natjecanjima Sveučilišta u Zagrebu potvrđuje da među studentima postoji veliko zanimanje za bavljenje športom, bez obzira na obveze koje imaju na fakultetima. Svima nama koji sudjelujemo u organizaciji ili podršci športskih događanja to je ujedno obveza da pratimo trendove i omogućimo im što više sličnih prilika', poručila je Janica Kostelić, državna tajnica u Središnjem državnom uredu za šport. 

Organizatori su podsjetili i na četvrto hrvatsko sveučilišno športsko prvenstvo Unisport Finals. U svibnju je domaćin prvi put bio Biograd na Moru, i to u deset različitih športova: košarka, futsal, odbojka, rukomet, odbojka na pijesku, košarka 3x3, šah, stolni tenis, badminton i tenis. Sveučilište u Zagrebu postiglo je odličan uspjeh s osvojenih 13 zlatnih medalja, dvije srebrne i dvije brončane medalje, te je bio i sveukupni pobjednik.