SUĐENJE BIVŠEM VELEPOSLANIKU

'Šverc alkohola u Libiju koristio je Hrvatskoj!'

24.03.2010 u 11:42

Bionic
Reading

Na Županijskom sudu u Zagrebu pročitana je USKOK-ova optužnica koja bivšeg veleposlanika RH u Libiji, Jovana Vejnovića, te zaposlenika tvrtke CROSCO Miroslava Krpana tereti da su od početka 2006. godine do kraja 2008. godine nabavili više od 5.800 litara raznih alkoholnih pića (pivo, vino, žestoka pića) u vrijednosti 46.000 američkih dolara uvezli u Libiju za potrebe zaposlenika CROSCA i Ine, jedan manji dio i za potrebe veleposlanstva u Tripoliju

Jovana Vejnovića se tereti da je tim činom zlouporabio položaj i ovlasti te prekršio Bečku konvenciju o diplomatima iskoristivši pritom privilegirani položaj diplomata.

Krpanu se na teret stavlja da je u cijeloj priči bio pomagač. Obojica su se izjasnili da nisu krivi, a sud je odbio saslušanje svih svjedoka među kojima su i bivši predsjednik RH Stjepan Mesić i njegov savjetnik Tomislav Jakić, čijim je saslušanjem obrana htjela dokazati da Vejnović ničim nije narušio interese Hrvatske.

Obrana je ustvrdila da oba optuženika nisu ničim prekršila zakon i nanijela štetu Republici Hrvatskoj, dapače, moglo se čuti da je Hrvatska u cijeloj priči imala i koristi.

'Libija nije imala ništa protiv uvoza alkohola, naprotiv, davala je i podršku da uvoz pića koje nije bilo namijenjeno nemuslimanskom društvu u toj zemlji', ustvrdio je branitelj Miroslava Krpana

Damir Bozić, načelnik MVPEI-ja za unutarnju kontrolu, ustvrdio je da su se naručivale neuobičajeno velike količine alkohola, a za dio njih u vrijednosti od 2.700 dolara troškovi nisu opravdani.

Budući da se na sudu trebala pojaviti tajnica prevoditelja iz veleposlanstva u Tripoliju Martina Matuš, sud razmatra hoće li nju uvrstiti za svjedoka obzirom da sada nije mogla doći jer nije mogla dobiti godišnji odmor, pa je predložila da je se sasluša u lipnju 2010.

Na ročištu je pročitan njezin iskaz u kojem stoji da joj je bilo čudno zašto su se obavljale velike narudžbe preko Kopenhagena kad je sve moglo ići preko Zagreba i da se u tom slučaju ne bi plaćale velike provizije bankama. U istom iskazu stoji i da su joj se žalili čelnici drugih hrvatskih tvrtki koje posluju u Libiji na činjenicu da je alkohol nabavljan samo za Inu i za CROSCO, a ne i za njih.

Božić je ustvrdio da su manji prekršaji iste vrste zabilježeni i u konzulatu u Duesseldorfu, gdje je podignuta i prijava protiv jednog od zaposlenika koji nije imenovan.

Trenutno traje pauza u suđenju. Nakon nje sud bi trebao odlučiti o svjedočenju Martine Matuš, a moguće je čak i da danas bude izrečena presuda.