RASPRAVA O NEREDIMA

'Švedski imigranti su nezaposleni jer su neobrazovani'

24.05.2013 u 19:16

Bionic
Reading

Neredi u Švedskoj nastavljeni su u noći sa četvrtka na petak. Na meti mladih i nezadovoljnih ljudi bile su knjižnice, škole, banke...

Nezaposlenost je jedan od najvećih razloga zbog čega su prije pet dana počeli veliki prosvjedi u predgrađu Stockholma. I ovaj put su zapaljeni automobili.

Prema riječima građana iz Rinkebyja, predgrađa glavnog grada Švedske, mladi su ljuti i ogorčeni jer im se ne pruža prilika da rade. Posljednji događaji izazvali su veliku raspravu među tamošnjim političarima o politici imigracije, nezaposlenosti i nejednakosti između bogatih i siromašnih, prenosi Klix.ba

Sve je počelo u naselju Husby, gdje 80 posto stanovništva čine imigranti. Čak 15 posto švedske populacije rođeno je izvan granica te zemlje. Imigranti uglavnom dolaze iz zemalja bivše Jugoslavije, Iraka, Somalije, Afganistana i Sirije.

Prošle godine Švedska je primila 44.000 azilanata, dvostruko više u odnosu na 2011. godinu. Slični prosvjedi održani su u Londonu prije dvije godine i Parizu prije osam godina.

Aje Carlbom, socijalni antroplog sa Sveučilišta u Malmeu, izjavio je da je tamošnja vlada prihvatala imigrante bez odgovarajućeg obrazovanja te zbog toga nisu mogli naći posao.

'Možda trebamo uložiti više novca u obrazovanje druge i treće generacije imigranata, trebaju naučiti jezik i tražiti posao. Nažalost, njihovi roditelji su izgubljeni u smislu integracije u švedsko društvo', kazao je Carlbom.

Švedska je u Europi bila poznata kao zemlja u kojoj nema nezaposlenosti i u kojoj su građanima zagarantirana mnoga prava.