22 tisuće zaraženih, s 2.650 preminulih

Švedska uspjela obuzdati koronavirus svojim nekonvencionalnim pristupom: Epidemija je pod kontrolom, faktor zaraze je ispod jedan

02.05.2020 u 18:39

Bionic
Reading

Švedski reprodukcijski faktor koronavirusa je ispod 1, što je znak da je epidemija u toj državi pod kontrolom usprkos fleksibilnijem pristupu vlasti restriktivnim mjerama u usporedbi s drugim europskim državama.

Anders Tegnell, epidemiolog švedske Agencije za javno zdravstvo, rekao je kako je reprodukcijski faktor nekoliko dana ispod 1, što znači da zaražena osoba prosječno zarazi manje od jedne osobe.

„To znači da će se epidemija postepeno smanjiti“, rekao je za televiziju SVT u petak navečer.

Službeni podaci agencije pokazuju da se faktor relativno stabilno kreće oko brojke 1 od 10. travnja.

Prvog travnja bio je 1.4, a 25. istog mjeseca je bio na 0.85, nakon nekoliko dana pada.

Tegnell je u razgovoru za SVT potvrdio kako je faktor ispod 1, iako se podaci tek trebaju objaviti.

Švedska je privukla međunarodnu pozornost i skepsu jer nije uvela stroge mjere karantene kao druge države. Restorani i kafići tamo su još uvijek otvoreni, kao i vrtići i osnovne škole.

  • +2
Švedska u doba pandemije Izvor: EPA-EFE / Autor: JOHAN NILSSON

Iako su neke restrikcije ipak uvedene, pa su zatvorene srednje škole i fakulteti, Švedska se većinom oslonila na svoje stanovnike od kojih je zatražila da samostalno paze na sigurnost i poštuju preporuke o socijalnom distanciranju.

Ipak, u odnosu na druge skandinavske države Švedska ima veći broj zaraza i smrtnih slučajeva. Do subote ujutro je bilo više od 22 tisuće zaraženih, s 2.650 preminulih.

Susjedna Finska ima 5 tisuća zaraženih i 220 smrtnih slučajeva, dok Norveška ima 7,7 tisuća zaraženih i 210 preminulih.