RASIST ILI KSENOFOB

Švedska policija traži ludog ubojicu stranaca

25.10.2010 u 11:46

Bionic
Reading

Policija u Švedskoj povezuje deset do petnaest napada vatrenim oružjem na imigrante u južnom gradu Malmö koji su, vjeruje se, motivirani rasizmom ili ksenofobijom

Policija misli da su napadi na useljenike u protekloj godini, od kojih je samo jedna osoba umrla - djevojka ustrijeljena u svom osobnom vozilu ovoga mjeseca, djelo ne baš stručnog napadača.

Pucao je iz pištolja ili revolvera na ljude na autobusnim stajalištima ili u njihovim domovima i, pretpostavlja se, neko ih vrijeme pratio prije napada.

Policijski glasnogovornik u tom gradu Lars-Haakan Lindholm smatra da su napadi rasistički motivirani te da je rješavanje tog slučaja to prvi prioritet.

Istražitelji se služe sličnim slučajem kada je u Stockholmu između kolovoza 1991. i siječnja 1992. nepoznati napadač ranio deset, a ubio jednog useljenika. Otkrilo se da je to John Ausonius (57), koji je 1994. osuđen na doživotni zatvor.

Isti inspektor koji je otkrio Ausoniusa radi na slučaju iz Malmöa, grada u kojem je u prosincu 2009. došlo do nasilja nakon što je zatvoren jedan islamski centar.