OSNOVANE SUMNJE ILI PROGON?

Švedska naredila uhićenje šefa WikiLeaksa

19.11.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Sud u Stockholmu u četvrtak je naredio uhićenje Juliana Assangea, urednika WikiLeaksa (WikiPukotine), stranice koja je objavila desetke tisuća ratnih dokumenta koji teško kompromitiraju američku vladu

Australac Assange tražen je u Švedskoj zbog sumnji da je u kolovozu, u razdoblju od samo tri dana, silovao jednu ženu te seksualno uznemiravao drugu. Tada je pušten zbog nedostatka dokaza, ali tužiteljstvo je u studenome ponovno otvorilo slučaj zbog navodnih novih informacija koje ga terete. AP javlja da bi nalog za uhićenje Assangea mogao biti poslan i Interpolu. 'Dosad se nismo uspjeli sastati s njim kako bismo dovršili ispitivanje', objasnila je švedska državna tužiteljica Marianne Ny.

Ironija cijele priče je da 39-godišnjeg hakera, aktivista i pisca želi uhititi država u kojoj se proteklih mjeseci nadao pronaći utočište.

Assange, naime, cijelo vrijeme odbacuje optužbe tvrdeći da se radi o političkom pritisku koji se na njega sručio nedugo nakon što je WikiLeaks ljetos objavio preko 90 tisuća dokumenata o vojnim operacijama NATO-a u Afganistanu. Između ostalog, u javnost su tada iscurile informacije o pogibijama civila zbog neispravnih djelovanja američke vojske, te niz podataka koji sugeriraju da SAD gubi rat u Afganistanu, gdje raste broj talibanskih napada.

Uskoro se sprema razljutiti i rusku elitu

Afera s Wikileaksom smatra se jednim od najvećih gubitaka tajnih podataka iz Pentagona u cjelokupnoj povijesti SAD-a. Kako bi Assange izbjegao da napadi na njega kao osobu zasjene buduće akcije (negodovao je što su optužbe za navodno silovanje digle skoro jednaku prašinu kao i dokumenti koje je objavio), taj 39-godišnji haker, aktivist i pisac u idući je projekt (objavljivanje dokumenata o savezničkoj okupaciji Iraka) uključio vodeće svjetske medije.

Nedavno je najavio da priprema publikaciju nove gomile dokumenata 'o nekoliko država među kojima su i SAD'. Mediji pišu da bi sljedeća na redu mogla biti Rusija, odnosno podaci o offshore bankovnim računima vladajuće elite, čije bi objavljivanje moglo dići veliku frku u tamošnjoj javnosti. Tjelohraniteljima okruženi Assange brine za vlastitu sigurnost, pa je najavio mogućnost da zatraži azil u registrira WikiLeaks u Švicarskoj, državi s dugogodišnjom reputacijom neutralnosti i diskrecije.

Svojim djelovanjem Assagne je stekao naklonost velikog dijela svjetske javnosti. Svrstavan je među najutjecajnije osobe tekuće godine, ali je suočen i s ozbiljnim kritikama. Primjerice, iz britanske vojne špijunaže ljetos su ga optužili da je ugrozio živote Afganistanaca koji su pomagali savezničkim snagama, zbog čega njihove obitelji i cijela plemena sada mogu postati metom talibanske odmazde. Assange je de facto priznao pogrešku odgovorivši da će provjeriti spomenute dokumente i izbrisati one koji uključuju 'nevine stranke'.