PRIJEDLOG UPUĆEN

Švedska kreće u ratifikaciju hrvatskog Ugovora o pristupanju

20.09.2012 u 15:18

Bionic
Reading

Švedska Vlada danas je švedskom Parlamentu uputila prijedlog zakona kojim se predlaže ratifikacija hrvatskog Ugovora o pristupanju. U prijedlogu se izvješćuje o sveobuhvatnom radu Hrvatske na reformama i o rezultatima pregovora, stoji u priopćenju veleposlanstva Švedske

'Nakon opsežnog rada na reformama i temeljne preobrazbe društva Hrvatska je sada spremna poštovati pravnu stečevinu EU-a i postati članica Europske unije od 1. srpnja 2013.', stoji u propćenju.

'Hrvatsko članstvo nije važno samo za Hrvatsku, već i za balkansku regiju kao i cijelu Uniju', rekao je ministar vanjskih poslova Carl Bildt u jednom komentaru.

'Uspjeh politike proširenja, s jasnim zahtjevima za provođenje reformi koje sa sobom nose izglede za buduće članstvo u EU-u sada se mogla uspješno primijeniti i na jednu od ratom pogođenih zemalja na zapadnom Balkanu. Hrvatski ulazak u EU-u time je važan signal čitavoj regiji', kaže Bildt.

'Švedska je bila vrlo angažirana tijekom pregovora o pristupanju Hrvatske. Za vrijeme švedskog predsjedavanja 2009. godine dogodio se prijelomni politički uspjeh u tadašnjem zaustavljenom pregovaračkom procesu na način da se bilateralni spor između Hrvatske i Slovenije mogao uputiti na arbitražni sud . To je otvorilo put završetku hrvatskih pregovora', prisjeća se Bildt.