PISAC KRIMIĆA SKUPIO DOKAZE

Novi zaokret u istrazi Palmeova ubojstva

25.02.2014 u 20:16

Bionic
Reading

Najveće neriješeno ubojstvo u povijesti Švedske dobilo je nov zaokret nakon što je švedski pisac krimića Stieg Larsson poslao policiji dokaze koji atentat na premijera Olofa Palmea 1986. povezuju s Južnoafričkom Republikom, javljaju švedski mediji

List Svenska Dagbladet prenio je da je pisac romana Djevojka koja se igrala vatrom poslao policiji 15 kutija dokumenata koji s Palmeovim ubojstvom povezuju bivšeg časnika švedske vojske i navodnog suradnika južnoafričke tajne službe Bertila Wedina

Najnovije otkriće osvanulo je na naslovnicama u Švedskoj gdje, poput atentata na američkog predsjednika Johna Kennedyja u SAD-u, Palmeovo ubojstvo izaziva brojne teorije zavjere.

Palme, glasni kritičar apartheida u Južnoafričkoj Republici u to vrijeme, ubijen je na šetnji ulicom u središtu Stockholma 28. veljače 1986. nakon što je sa suprugom izašao iz kina. Za ubojstvo je 1989. osuđen sitni kriminalac koji je kasnije te godine pušten nakon uvažavanja žalbe. Policiju je javnost optuživala za loše provedenu istragu.

Bertil Wedin, kojega optužuje Larsson, odbacio je upletenost u ubojstvo. Nemam ništa izgubiti, jer, na sreću, nisam ubojica, rekao je Wedin listu.

Zamjenica glavnog državnog odvjetnika Kerstin Skrap, koja vodi policijsku istragu ubojstva, izjavila je da Wedin nije osoba koju tužiteljstvo goni u ovome trenutku. Wedinovo ime nije novo istrazi i pojavilo se 1990-ih uslijed intenzivnog medijskog praćenja navodne povezanosti Južnoafričke Republike s Palmeovim ubojstvom.

Knjige Larssona, koji je od srčanog udara umro 2004., prodane su u 75 milijuna primjeraka u 50 zemalja.