slučaj iz sukošana

Svećenik koji je napao časnu sestru dobio novu župu

02.05.2023 u 10:00

Bionic
Reading

Slučaj nasilnog župnika u Sukošanu i Debeljaku, don Domagoja Kelave, dobio je epilog. Svećenik je dobio novi posao, a časna sestra koju je napao odselila se iz Hrvatske

Svećenik je prije godinu dana ispred župnog ureda u vidno alkoholiziranom stanju najprije glasno vičući verbalno napao 70-godišnju časnu sestru, psujući je riječima 'Je*** ti mater', da bi je potom udario zatvorenom šakom po licu, uslijed čega je ona pala na tlo. Nakon toga se udaljio u župni ured, a časna sestra je zbog udarca i pada na tlo zadobila vidljive ozljede lica i ogrebotine na laktu lijeve ruke. Za to djelo dobio je deset dana zatvora, piše Zadarski list.

Nekoliko dana kasnije svećenik je napao 43-godišnju ženu, svoju susjedu, a ona je tada zadobila lakše tjelesne ozljede. Za drugi napad dobio je 17 dana zatvora, ali je nakon donošenja presude odslužio tek dva dana, s obzirom na to da je tijekom postupka boravio u istražnom zatvoru.

Zbog navedenih događaja Zadarska nadbiskupija se ispričala žrtvama te pokrenula kanonski postupak protiv svećenika, zabranila mu održavanje misa i ispovijedanje i u konačnici ga udaljila iz župa. No u adresaru Zadarske nadbiskupije stoji da je don Kelava dobio novi posao – imenovan je upraviteljem Župe Uznesenja BDM na otoku Ravi. Iz te nadbiskupije su Zadarskom listu potvrdili navedeno, ističući da je Kelava upravitelj otočne župe – već pet mjeseci.

'Nakon kaznenog postupka te ispunjenja kaznenih i disciplinskih mjera zbog lošeg i neprihvatljivog ponašanja, koje Crkva osuđuje i zbog kojeg žali, gajimo nadu i povjerenje u popravak', navodi se u odgovoru Zadarske nadbiskupije te izražava isprika žrtvama i svima koji su zbog neprimjerenog ponašanja u spomenutom slučaju bili povrijeđeni.