objava na facebooku

Sve više zemalja kupuje rusko cjepivo, oglasilo se i rusko veleposlanstvo u Zagrebu: Nažalost, do sada nismo dobili nikakav službeni hrvatski zahtjev za nabavu Sputnika V

09.02.2021 u 13:37

Bionic
Reading

Rusko veleposlanstvo u Hrvatskoj na Facebooku se oglasilo o Sputniku V, ruskom cjepivu protiv koronavirusa za kojim vlada sve veća pomama. Iako postoje informacije da i Europska unija unatoč lošim odnosima s Rusijom uzima u obzir nabavu ovog cjepiva, iz veleposlanstva potvrđuju kako za sada nisu dobili nikakav službeni zahtjev hrvatske strane u vezi s nabavom ruskog cjepiva

Veleposlanstvo dobiva sve više upita ruskih državljana s prebivalištem u Hrvatskoj o ruskom cjepivu.

'Veleposlanstvo Rusije u Hrvatskoj, kao diplomatsko predstavništvo te u okviru svoje nadležnosti, ne smije se baviti nabavom/isporukom/distribucijom/prodajom cjepiva. Za uvoz bilo kakvih lijekova u Republiku Hrvatsku potrebne su odgovarajuće dozvole državnih tijela i nadležnih institucija Europske unije.

Istodobno, priopćimo kako je veleposlanstvo spremno uložiti sve napore za intenziviranje bilateralnog dijaloga te za maksimalno brzo rješenje pitanja isporuke cjepiva ruske proizvodnje ako budemo imali inicijativu hrvatskih vlasti. Nažalost, do sada nismo dobili nikakav službeni zahtjev hrvatske strane u vezi s nabavom ruskog cjepiva.

Ujedno skrećemo pozornost na notu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske od 29. siječnja, u kojoj se radi o planiranoj kampanji cijepljenja za predstavnike diplomatskog zbora u Hrvatskoj te svih inozemnih građana koji borave na teritoriju Hrvatske.

Zbog velikog broja dolazećih u Veleposlanstvo pitanja o nabavi cjepiva od strane građana s prebivalištem u Hrvatskoj...

Objavljuje Veleposlanstvo Rusije u HrvatskojUtorak, 9. veljače 2021.

Svi detalji moraju biti objavljeni na web stranici Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske', priopćili su na Facebooku.

Podsjetimo, ruski fond za izravna ulaganja (RDIF) očekuje da će cjepivo Sputnik V do kraja ovoga tjedna biti registrirano u 25 zemalja, izjavio je predsjednik RDIF-a Kiril Dmitriev na TV kanalu Russia-1.

  • +4
Sputnik V Izvor: EPA-EFE / Autor: DAVE MUSTAINE

'Do kraja tjedna očekujemo da će 25 regulatora, odnosno 25 zemalja, odobriti naše cjepivo', rekao je Dmitriev.

Dodao je da je rusko cjepivo dosad odobrilo 19 regulatora.

Časopis The Lancet u prošli utorak objavio je rezultate treće faze kliničkog ispitivanja cjepiva Sputnik V. Prema njima, to cjepivo djelotvorno je 91,6 posto kod simptomatskih oblika Covida-19.