razvijaju i svoje cjepivo

Iran počeo cijepiti stanovništvo ruskim cjepivom Sputnik V, čekaju i pošiljku AstraZenece

09.02.2021 u 10:51

Bionic
Reading

Iran je u utorak počeo nacionalni program cijepljenja protiv covida-19 u borbi protiv najsmrtonosnije epidemije bolesti na Bliskom istoku, pokazale su snimke emitirane na državnoj televiziji

"Počinjemo nacionalno cijepljenje protiv virusa covida-19... (u) znak sjećanja na mučeništvo zdravstvenih djelatnika", rekao je iranski predsjednik Hasan Rohani u teheranskoj bolnici referirajući se na medicinsko osoblje koje je umrlo od covida-19.

Iranski napori cijepljenja populacije od više od 80 milijuna počinje ruskim cjepivom Sputnjik V, rekle su vlasti.

Prve doze ruskoga cjepiva stigle su u utorak u Iran, a još dvije pošiljke očekuju se 18. i 28. veljače, prema iranskim vlastima.

Islamska Republika kupila je 2 milijuna doza Sputnjika V, rekao je glasnogovornik ministarstva zdravstva Kianuš Džahanpur za AFP u subotu.

Ministar zdravstva Said Namaki prošli tjedan je rekao da će Iran također dobiti 4,2 milijuna doza cjepiva koje su razvili anglo-švedska tvrtka AstraZeneca i Sveučilište Oxford, kupljenih putem međunarodnog mehanizma cjepiva Covax.

Novim koronavirusom zaraženo je 1,4 milijuna ljudi u Iranu, a umrlo je više od 58.500 oboljelih od covida-19, podaci su iranskoga ministarstva zdravstva.

Zemlja je počela klinička ispitivanja svojeg prvog lokalno razvijenog cjepiva potkraj prosinca, a u ponedjeljak je predstavila drugi projekt domaćeg cjepiva.

Drugo iransko cjepivo, nazvano Razi Cov Pars, razvijeno je u Institutu za istraživanje cjepiva i seruma Razi, koji je povezan s ministarstvom poljoprivrede, rekao je Masud Soleimani, član iranskoga nacionalnog odbora za cijepljenje.