ISKORISTITE ŠANSU

Sve više prilika za rad u inozemstvu

15.05.2014 u 10:28

Bionic
Reading

Na portalu MojPosao u prvih 5 mjeseci 2014. godine, objavljeno je 229 oglasa za radna mjesta u inozemstvu, što je povećanje od 28% u odnosu na 2013. godinu kada ih je bilo 179

Oglasi za rad u inozemstvu 2014. godine čine 3% ukupnog broja oglasa, a najtraženija zanimanja bila su hotelsko osoblje, medicinske sestre i programeri.

Najviše oglasa odnosilo se za rad u Ruskoj Federaciji, Njemačkoj i Nizozemskoj.


Najviše oglasa za rad u inozemstvu zabilježeno je u ovim kategorijama zanimanja:

-Graditeljstvo, geologija i geodezija, te IT i telekomunikacije (14%)
-Strojarstvo i brodogradnja, te Turizam i ugostiteljstvo (11%)
-Prodaja i trgovina (10%)

Poslodavci su za rad u inozemstvu najviše tražili kandidate s visokom (27%), te sa srednjom stručnom spremom (23%). Stručna sprema nije navedena kao uvjet u 29% oglasa.

Što se tiče poznavanja stranih jezika, čak 43% inozemnih poslodavaca tražilo je napredno poznavanje engleskog jezika, a njih 14% poznavanje naprednog njemačkog jezika. Za 24% poslodavaca poznavanje stranih jezika nije bitan uvjet za oglašeno radno mjesto.

U polovici oglasa uvjet je bilo radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima, pri čemu se u prosjeku tražilo 3 godine radnog iskustva.

Rad na određeno vrijeme nudi 69% poslodavaca, dok 31% nudi ugovor na neodređeno vrijeme. Sezonsko zapošljavanje nudi 9% inozemnih poslodavaca.

Među oglasima za posao u inozemstvu ovoga tjedna za vas izdvajamo:

St Thomas Recruitment traži medicinsko osoblje (m/ž) za rad u Velikoj Britaniji. Od kandidata se očekuje izvrsno poznavanje engleskog jezika te pouzdanost. Poslodavac nudi smještaj, dugoročni ugovor te konkurentnu plaću. Za više informacija kliknite na oglas.

Internacionalni univerzitet u Sarajevu traži docenta, redovnog i izvanrednog profesora (m/ž) te poziva sve zainteresirane kandidate iz područja strojarstva, bioinženjeriga, elektrotehnike, industrijskog inženjeringa i menadžmenta da se prijave na natječaj.

SONOS GmbH traži telemarketing agente (m/ž) za rad u Ljubljani. Prednost imaju kandidati s iskustvom rada u telefonskoj prodaji, a poslodavac nudi besplatnu edukaciju i mogućnost stalnog zaposlenja. Za detalje kliknite na link.

MONTING d.o.o. za proizvodnju i montažu traži TIG i TIG/REL zavarivača (m/ž) za rad u Njemačkoj. Posao je kontinuiran, a kandidat mora obavezno imati KV ili SSS zavarivač te najmanje 2-3 godine radnog iskustva. Detalje natječaja pročitajte u oglasu.

Hrvatsko-katarska tvrtka traži više frizera (m/ž) i vizažista (m/ž) za rad u salonu 'Pace e Luce' na bliskom istoku. Engleski jezik je obavezan, a kandidati će dobiti avionsku kartu, prijevoz na posao i s posla te ugovor na dvije godine. Za više informacija klik na link.

Posao u inozemstvu može biti uzbudljiva prilika, ali i veliki izazov u karijeri. Nova iskustva, ljudi i okruženje pozitivna su strana odlaska. Ipak, nije tako jednostavno ostaviti sve, spakirati kofere i otići u drugu državu. Kulturološki šok, odvajanje od obitelji, prijatelja i poznate okoline samo su neke od negativnih strana cijele priče. Ipak, stvari treba gledati pozitivno i iz svake situacije izvući ono najbolje.

Bez obzira jeste li se već zaposlili u inozemstvu ili tek razmišljate o tome, ovih 8 stvari će vas ohrabriti i olakšati vam odlazak