JUNAK NAŠEG DOBA

Sve svinjarije Zdravka Mamića

02.07.2015 u 14:03

Bionic
Reading

Predizborno USKOK-ovo češljanje poslova braće Zdravka i Zorana Mamića zgodna je prigoda se prisjetimo slučajeva u kojima je sportski moćnik Zdravko Mamić uživao podršku politike, istražitelja, sudaca i policajaca iako je grubo kršio zakone ove države. Ima tu svega, od sumnji u sudjelovanju u kriminalnoj pretvorbi i privatizaciji s početka 90-ih, preko tužbi zbog uvreda, fizičkih nasrtaja i prijetnji do sumnji i istraga o torbarenju, namještanju utakmica, malverzacijama novcem iz Državnog proračuna

U Mamićev Dinamo iz zagrebačkog gradskog proračuna slilo se dosad 250 milijuna kuna. Unatoč svim skandalima koji se vežu uz njegovo ime, uživa veliku podršku gradonačelnika Milana Bandića, ali i HDZ-a čiji je jedan od većih donatora. U sjajnim odnosima je i s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, koja ga je počastila pozivnicom na svoju inauguraciju, ali i na prošlotjednu proslavu Dana državnosti.

Dosad je pravomoćno kažnjen samo zbog vrijeđanja novinara tportala Boruta Šipsa, a nepravomoćno za robovlasničke ugovore s Euduardom
 
1. SLUČAJ ČESMA

U medijima se Zdravko Mamić spominjao kao sudionik sumnjive privatizacije bjelovarske Drvne industrije Česma. Od kraja 1992. do kraja 1995. bio je član Upravnog odbora te tvrtke, a od tada do kraja 1999. član Nadzornog odbora. Prema nalazima Državne revizije, sumnjivim poslovanjem upravljača Česmom Državni proračun je oštećen za oko 14 milijuna kuna, a mediji su objavljivali kako je istraga ustvrdila da je Mamić 1994. i 1995. nezakonito od radnika otkupljivao dionice s popustom, iako na to nije imao pravo. Prema javno objavljenim informacijama, županijska državna odvjetnica potvrdila je da su u srpnju 2002. uputili istražni zahtjev protiv Mamića i ostalih, no sud je zahtjev odbio obrazloživši da se kupnja dionica provodila u skladu sa Zakonom o pretvorbi. Državna revizija je otkrila i da je žiroračun tvrtke neprekidno blokiran od travnja 1998. godine.

2. PRIJETNJE ŠAKAMA

NK Dinamo 1992. mijenja ime u HAŠK Građanski, a tadašnji predsjednik kluba Josip Šoić Mamića ne želi imenovati sportskim direktorom pa mu Mamić prijeti batinama. Šoić se spasio bijegom skokom preko ograde.

3. NAPAD NA DELEGATA UTAKMICE

Godine 1994. Zdravko Mamić napao je delegata utakmice Dinamo - Auxerre. Zbog tog ispada Dinamu su zabranjena europska natjecanja na godinu dana.

4. TUČNJAVA U GRADSKOM POGLAVARSTVU
U zagrebačkom Gradskom poglavarstvu Zdravko Mamić je 2003. tražio lokacijsku dozvolu za gradnju, a kad mu je tadašnji pročelnik Miljenko Mesić odbio tu dozvolu izdati, Mamić je na njega nasrnuo te su se potukli. Mamić je iz Gradskog poglavarstva tog dana izišao krvave glave.

5. ŠAMARANJE ŠEFA TAJNE SLUŽBE

U društvu tadašnjeg šefa Policijske uprave zagrebačke Marijana Tomurada Mamić je na stadionu ošamario dužnosnika SOA-e, šefa riječkog ureda Agencije Nikolu Mandekića. Policija na taj napad nije reagirala.

6. VRIJEĐANJE NOVINARA 24 SATA I TPORTALA

Uvrede kojima se Zdravko Mamić svojedobno obrušio na novinarku 24 sata Romanu Eibl i novinara tportala Boruta Šipsa nećemo ovdje spominjati zbog pristojnosti. Višestruka dobitnica novinarskih nagrada Romana Eibl Mamića je u dva navrata tužila za klevetu. U oba slučaja potpisali su nagodbu, no prilikom potpisivanja druge nagodbe, Mamić je njezinom odvjetniku poručio 'živim za dan kada ću je vidjeti da puže na koljenima'. U slučaju Šips donesena je pravomoćna sudska presuda u korist novinara, koji je obeštećen s 50.000 kuna.

7. ŠOVINISTIČKO VRIJEĐANJE MINISTRA ŽELJKA JOVANOVIĆA

Bivši ministar Željko Jovanović bezuspješno je pokušavao isušiti nogometnu močvaru, na koncu je i maknut s dužnosti ministra, a 2013. morao se suočiti s groznim verbalnim napadom Zdravka Mamića. Mamić je ustvrdio kako 'Srbin koji nije radio u školstvu i sportu ne može voditi važan resor'. Izjavio je i da je Jovanović Srbin koji mrzi sve hrvatsko. Sud je zaključio da taj Mamićev šovinizam nije govor mržnje. Sudac Rafael Krešić odbacio je optužbe. Kad je priveden zbog uvreda Jovanovića, odmah je i pušten iz pritvora. Nakon noći provedene u pritvoru, sutkinja istrage Ljiljanka Maletić pustila ga je na slobodu ne uvaživši objašnjenje tužiteljstva da je Mamić višestruko evidentiran za razne prekršaje protiv javnog reda i mira te sigurnosti u prometu što ukazuje na to da ne poštuje i ne priznaje pravni poredak.

8. DIVLJANJE U SUDNICAMA

Iste godine Mamić na sudskom ročištu i usred sudnice vrijeđa Eduardovog odvjetnika Ivicu Crnića i naziva monstrumom, lašcem, tatinim sinom i mišem. Zbog toga nije izbačen iz sudnice. Crnić je morao podnijeti privatnu tužbu. Ipak Eduardo je jedini koji je do sada pobijedio Mamića na sudu – nepravomoćno su njegovi ugovori s Mamićem proglašeni ništavnima i odnos je proglašen robovlasničkim.

9. PRIJETNJE SMRĆU
U siječnju prošle godine DORH je pokrenuo istragu protiv Zdravka Mamića zbog prijetnji smrću Željku Pakasinu, Davoru Ćurkoviću i Branku Muriću, ocu Dinamova mladog nogometaša Roberta (17). 'Pobit ću vas, iščupat ću ti grkljan', grmio je bijesni Mamić. Bijesan je bio jer je mladi nogometaš htio otići iz Dinama uz minimalnu odštetu.

10. NEREDI U SVEČANOJ LOŽI POLJUDA
Na Prekršajnom sudu u Splitu protiv Mamića se vodi postupak zbog izazivanja nereda u svečanoj loži stadiona Poljud u ožujku 2014. Na prvom ročištu se nije pojavio, ali su u ulozi svjedoka pojavila dvojica policajaca koja su dala iskaz potpuno suprotan prijavi koju je podnijela njihova vlastita policijska uprava. Splitska policija, podsjetimo, nakon višednevne istrage utvrdila je da je Zdravko Mamić tijekom utakmice s Hajdukom u ožujku 'remetio javni red i mir tako što je odmah na početku drugog poluvremena ni s čime izazvan vodstvu splitskog kluba pokazivao srednji prst i bosanski grb, a potom petnaest minuta kasnije ustao iz sjedalice te počeo vikati i galamiti'. Kad ga je poduzetnik Mijo Pašalić upozorio da se smiri, Mamić je krenuo s uvredama i psovkama, zatim ga pozivao i na fizički obračun, a onda i pokušao doći do njega - u čemu su ga spriječili zaštitari.

11. UGOVORI S BANDIĆEM

Policijski istražitelji su po nalogu Državnoga odvjetništva početkom ove godine pregledavali su i izuzimali dokumentaciju u Zagrebačkom holdingu zbog sumnji na financijske malverzacije s novcem iz gradskog proračuna. Prema pisanju medija, istražitelje su posebno zanimali sponzorski ugovori Grada Zagreba s HNK-om Dinamo. Jednostavnije, novac koji je godinama Zdravko Mamić dobivao od Milana Bandića za svoj nogometni klub i to za različite stavke. Taj iznos je, u zadnjih 12 godina Bandićeva mandata iznosi oko 250 milijuna kuna. Uplate iz gradskog proračuna bile su predmetom istrage Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja temeljem prijave devetorice dioničara Hajduka. AZTN je zaključio kako je Grad Zagreb u cijelosti postupao u skladu sa Zakonom o sportu.

12. MAHANJE DOSJEIMA NAVIJAČA

Pod povećalom DORH-a Mamić je bio i 2011. nakon što je u emisiji 'Nedjeljom u 2' mahao papirima s 'dosjeima' vođa navijačke skupine Bad Blue Boys. Istraživalo ga se zbog sumnji u počinjenje kaznenog djela odavanja službene tajne. Htjelo se doznati otkud mu policijski dosjei dvojice Dinamovih navijača, ali na to pitanje nikad nismo dobili odgovor. Riječ je o navijačima Thomasu Baueru i Danijelu Hrnjaku koji su Mamića prijavili zbog nezakonitosti u nabavi stolica za stadion Dinama.

13. UTAJA POREZA, DAVANJE MITA

Drugog dana srpnja 2015., na temelju kaznene prijave porezne inspekcije pretražuje se imovina braće Mamić zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita, utaje poreza i drugih davanja i zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Sumnja se da su nezakonite radnje poduzimale odgovorne osobe GNK-a Dinamo i službena osoba Porezne uprave, navode u državnom odvjetništvu (DORH). Mamići nisu dostupni hrvatskim vlastima jer se baš na dan pretresa nalaze u Sloveniji.