FESTIVAL NJIMA U ČAST

Sve što ste htjeli znati o žgancima...

07.04.2015 u 16:24

Bionic
Reading

Već treću godinu zaredom entuzijasti iz Sunje u svoj rodni kraj na gastro festival privlače sve više poklonika nekoć sirotinjskog, a danas nezaobilaznog jela zdrave i moderne gastronomije – žganaca. To je jelo, koje je zasluženo dobilo svoj festival u Sunji, bilo uobičajen obrok na stolovima siromašnih obitelji diljem Hrvatske pa stoga ne čudi da žgance krasi više od tridesetak različitih naziva. No uz žgance najčešće se mogu čuti izrazi pura i palenta. Bez obzira na to kako ga zvali, riječ je o jelu bogatom mnogim mineralima i vitamina, izvrsnom nemasnom izvoru energije te odlučnom sredstvu detoksikacije

Uz gastronomske užance Festival žganaca popularizira prirodnu i narodnu baštinu sunjskog kraja.

Prvi festival žganaca održan je 2. ožujka 2013. u Gredi Sunjskoj u Općini Sunja, u organizaciji Turističke udruge iz Sunje, a dvije godine poslije, ta svojevrsna atrakcija prerasla je sva očekivanja i interese jer se ovogodišnjem organizatoru KUD-u Seljačka sloga iz Grede Sunjske za 3. Festival žganaca, koji će se održati 11. travnja, prijavio rekordan broj novinarskih ekipa iz cijele Hrvatske.

Osim natjecanja u kuhanja tradicionalnih jela od brašna domaćeg kukuruza, ekipe novinara, snimatelja, tehničara, fotoreportera, svako na svoj način, uz svesrdnu pomoć i umijeće domaćica iz Grede Sunjske nastojat će prikazati kako i na koji se sve način mogu spremiti žganci, jelo koje je od pamtivijeka bilo osnovna namirnica na stolu, a kojem su se pridavale čudotvorne moći, jer se od nje postajalo jačim i pametnijim. Nije stoga zabadava u narodu uvrijeđena izreka 'Moraš jesti još puno žganaca da bi shvatio i narastao'.

U prošlosti su žganci bili sastavni dio prehrane svake seoske obitelji, a u suvremeno doba doživjeli su svoj veliki povratak. Da je to tako najbolje će se moći vidjeti u subotu, 11. travnja u Gredi Sunjskoj, za što organizator predvidio okupljanje u 13 sati, nakon čega će kulturno-umjetnički program i stručni okrugli stol na temu 'Žganci, potencijal i pokretač ruralnog razvoja', koji će ujedno biti svojevrsni uvod u vrhunac događanja, kuhanje žganaca s različitim prilozima na tradicijski način.

Pet dobrih razloga zašto jesti žgance!

1. Poboljšava kognitivne funkcije, jer je kukuruzna krupica puna prehrambenih vlakana, a njeno blagotvorno djelovanje veže se uz zdravlje kardiovaskularnog sustava, prevenciju karcinogenih i virusnih bolesti te zbog bogatstva vitaminom B1 – uz poboljšanje kognitivnih funkcija; 2. Puna je vitamina i minerala, sadrži beta karoten, provitamin A, a ujedno je vrlo dobar izvor tiamina (vitamina B1). Uz to sadrži i mnoge druge vitamine i minerale, uključujući vitamin B5, folnu kiselinu, niacin, vitamin C, fosfor, kalij i magnezij; 3. Sadrži malo kalorija, šezdeset grama kuhane palente ima samo 44 kalorije, dva grama masti te 44 grama ugljikohidrata, a sama po sebi spada u niskokalorična jela, jer kukuruz je najvećim djelom sastavljen od ugljikohidrata (75%), nešto bjelančevina (8-10%) i tragova masti. 4. Ne sadrži gluten, dobar je izvor netopivih prehrambenih vlakana koji povoljno djeluju na rad crijeva i ne sadrži gluten pa je mogu jesti i oboljeli od celijakije – bolesti oštećenja sluznice tankog crijeva, zbog čega je umanjena resorpcija hrane; 5. Lako se kombinira, osim što je vrlo zasitina, krupica ima i neutralan okus pa se jednostavno spaja s gotovo svim ostalim okusima i osim doručka ili večere, može poslužiti kao odličan prilog uz bilo koje drugo jelo; umake, ribu, špinat, povrće sa žara pa čak i kao dio kolača.

Festival žganaca zamišljen je kao revijalno natjecanje redakcijskih ekipa u pripremi žganaca na tradicijski način (uz pomoć lokalne domaćice/domaćina), s tridesetak vrsta priloga... Treba podsjetiti da je 2012. i 2013. sudjelovalo dvadesetak novinarskih ekipa vodećih redakcija iz RH i jedna iz Francuske. Svi sudionici i posjetitelji moći će razgledati autohtone posavske čardake, provozati se posavskom kočijom, ali i uživati u prirodnom bogatstvu ovog kraja koji najbolje reprezentiraju slapovi rijeke Sunje, autohtoni psi posavski goniči te jedinstveni posavski konj. Također, svi posjetitelji moći će se upoznati i s rukotvorinama udruge Gredske sneje. Ljepota i umijeće narodnih rukotvorina najbolje su došli do izražaja na članovima ansambla Lado, koji su na inauguraciji predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, nastupili odjeveni u narodnu nošnju sunjskog kraja, poznatu po vezu belo po belom.

Kulturno-umjetnički program ovogodišnjeg festivala otvorit će KUD-ovi Seljačka sloga iz Grede Sunjske, Sunjanka iz Sunje, Radost iz Sela i Kupljenovo iz Kupljenova. Na javnoj tribini predstavit će se Lokalna akcijska grupa Una i LEADER program te tri OPG-a, Lenac, Borojević i Džakula. Oko 15 sati izvlačit će se kulinarski parovi koji će se nadmetati u spravljanu žganaca na tradicijski način.

Uz ekipu tportala, umijeće u kuhanju žganaca iskazat će i ekipe mnogih novinarskih redakcija.

Prošle godine uz tradicijske žgance s vrhnjem, kiselim zeljem, špekom okušani su i novi recepti: žganci s puževima, vrganjima i žganci s ribljim odrescima. I ove godine sunjske domaćice potrudile su se za festival pripremiti neke nove kombinacije jela sa žgancima. Nakon što jela budu ocijenjena slijedi zabava uz glazbu benda Nove dimenzije, doznajemo od organizatora iz KUD-a Seljačka sloga.
O organizatoru, KUD-u Seljačka sloga moglo bi se puno toga napisati, stoga ovom prigodom tek par rečenica koje će vam približiti njihovo postojanje i djelovanje.

Kulturno-umjetničko društvo Seljačka sloga iz Grede Sunjske djeluje od 1936. prvenstveno kao pjevačko, tamburaško i folklorno društvo. Društvo se kroz povijest bavilo i drugim oblicima kulturnog, sportskog i prosvjetnog rada (dramska i recitatorska sekcija, gimnastika, knjižnica). Organiziran je niz tečajeva – šivanja, kuhanja te predavanja s područja higijene, stočarstva, poljoprivrede. Folklorna sekcija kao najpostojanija aktivnost nastupala je na svim značajnijim domaćim smotrama folklora, poput Vinkovački jeseni i Đakovačkih vezova, Međunarodne smotre folklora u Zagrebu… Imali su i zapažene nastupe u inozemstvu. Danas u Društvu djeluje folklorna i tamburaška sekcija, zatim Gredske sneje, žene članice KUD-a koje su svoju aktivnost usmjerile prema ručnom radu, vezovima i izradi suvenira.
Osim glavnog organizatora za 3. Festival žganaca zaslužni su još Turistička udruga Sunja, Lago – UNA i Općina Sunja.