JANDROKOVIĆ O SASTANKU COREPER-A

'Sve se odvija prema našim očekivanjima'

19.05.2011 u 21:26

Bionic
Reading

Sve je u skladu s onim što smo i očekivali, vjerujemo da su otvorena vrata za naš konačni cilj a to je završetak pregovora i dobivanje datuma ulaska u EU, izjavio je potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković u Dnevniku RTL-a komentirajući današnji sastanak Odbora stalnih predstavnika EU-a (COREPER) u Bruxellesu

Na sastanku je kazano da Europskoj komisiji treba još malo vremena za procjenu je li Hrvatska spremna za zaključenje pristupnih pregovora te od Zagreba očekuje još neka objašnjenja i materijale u vezi s ispunjavanjem mjerila za zatvaranje.

Komentirajući tvrdnje da neke zemlje EU-a imaju zadršku prema pristupu Hrvatske u EU Jandroković je kazao: 'Rasprava se vodi već mjesecima...međutim Hrvatska je u zadnjih nekoliko tjedana i mjeseci učinila ogroman napor i napredak, tako da smo sada ušli u završnu fazu. Ovo su završne odluke i poslije njih više nema kalkuliranja i normalno je da su sada svi malo oprezniji'.

'Monitoring ili praćenje napretka neće se provoditi nakon ulaska Hrvatske u EU. On neće biti takav da će nas na bilo kakav način onemogućivati u ostvarivanju naših ciljeva niti će biti prepreka prvo za završetak pregovora a nakon toga za proces ratifikacije', naglasio je Jandroković.

'Vlada na čelu s premijerkom Jadrankom Kosor nastavit će raditi sve što je potrebno kako bismo dali dovoljno argumenata da ne bude nikakvog dodatnog pojačanog nadzora', dodao je on. 'Naš cilj je jasan - želimo postati punopravnom članicom 2013. godine', izjavio je Jandroković.

Hrvatski ministar vanjskih poslova je rekao da će u nedjelju biti na sastanku ministara vanjskih poslova Europske pučke stranke (EPP). 'Izvijestit ću ih o svemu što je Hrvatska učinila. Stvari će se razvijati određenom dinamikom, mi vjerujemo da će sve na kraju biti dobro', ocijenio je.