PETA KUTIJA

Sve o referendumu za i protiv Trga maršala Tita

08.11.2016 u 22:30

Bionic
Reading

Trg maršala Tita na referendumu. Ideju nekadašnjeg gradskog vijećnika Pere Kovačevića staru sedam godina zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sada je predložio sam. Učinio je to nakon što je šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić najavio da će na sljedeću sjednicu Skupštine staviti na dnevni red prijedlog s izmjenom imena Trg maršala Tita u Kazališni trg

Iako se spekuliralo o tome da će ovim zahtjevom HDZ reketariti Bandića i uskratiti mu potporu za izglasavanje proračuna, Mikulić je rekao da ne bi uvjetovao jedno drugim, a hoće li poduprijeti proračun, nije znao reći jer nije ni vidio prijedlog.

Svjestan činjenice da HDZ sa svojim partnerima HSP AS-om i BUZ-om ne može prikupiti dovoljno glasova kojima bi se predložilo raspisivanje referenduma, Bandić je iznio ideju prema kojoj bi se taj referendum o nazivu održao istoga dana kad i izbori, treće nedjelje u svibnju 2017. Tako, kazao je, Grad ne bi imao dodatnih troškova osim za petu kutijicu. No hoće li tako i biti, tek će se vidjeti. Ono što je za sada jasno je to da HDZ-ova ideja za izmjenom na Skupštini neće proći.

Prema Statutu Grada Zagreba, raspisivanje lokalnog referenduma može predložiti najmanje jedna trećina gradskih zastupnika, gradonačelnik, 20 posto (oko 136 tisuća) od ukupnog broja birača (oko 682 tisuće) upisanih u popis birača u Gradu Zagrebu i većina vijeća mjesnih odbora, odnosno gradskih četvrti na području Grada Zagreba.

Da kojim slučajem HDZ ima trećinu gradskih zastupnika iza sebe i da to predloži na sljedećoj sjednici zakazanoj za drugu polovicu studenog, Gradska skupština dužna je izjasniti se o podnesenom prijedlogu te ako ga prihvati, donijeti odluku o raspisivanju referenduma u roku od 30 dana od zaprimanja prijedloga. Ista situacija je i ako prijedlog uputi gradonačelnik ili većina vijeća mjesnih odbora, odnosno gradskih četvrti na području Grada Zagreba.

Ako je raspisivanje referenduma predložilo 20 posto (oko 136 tisuća) od ukupnog broja birača (oko 682 tisuće) upisanih u popis birača Grada Zagreba, Gradska skupština dostavit će zaprimljeni prijedlog središnjem tijelu državne uprave nadležnom za lokalnu i područnu samoupravu u roku od osam dana od zaprimanja prijedloga. Ako se donese odluka da je prijedlog ispravan, Gradska skupština raspisat će referendum u roku od 30 dana od zaprimanja odluke.

Na lokalnom referendumu imaju pravo sudjelovati birači koji imaju prebivalište na području Grada Zagreba, a referendum može biti i savjetodavnog karaktera, dakle neobvezujući za Skupštinu.