KOSOR U VUKOVARU

'Svatko se ima pravo vratiti svojoj kući'

04.11.2010 u 17:59

Bionic
Reading

Nakon razgovora s predstavnicima srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj i obiteljima srpskih žrtava rata, predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor izjavila je novinarima u Vukovaru kako vlada čini sve ne bi li se pronašli i dostojno pokopali posmrtni ostaci osoba srpske nacionalnosti, nestalih tijekom akcija 'Bljesak' i 'Oluja'

Kosor je navela kako je na popisu osoba nestalih tijekom 'Bljeska' i 'Oluje' 835 osoba. Po njezinim riječima, razgovaralo se i o povratku izbjeglica te skorom održavanju donatorske konferencije.

'Spomenula sam činjenicu da se svatko ima pravo vratiti svojoj kući i da povratak mora biti dobrovoljan. Što se tiče Hrvatske, mi smo tu uložili goleme napore te smo tako na zbrinjavanje i obnovu iz državnog proračuna uložili više od pet milijardi eura', kazala je.

Također je ocijenila kako su za Hrvatsku važne riječi isprike i suosjećanja koje je na Ovčari izrekao srbijanski predsjednik Boris Tadić rekavši kako je Vukovar za Hrvatsku simbol otpora, obrane i nesalomljivosti ljudskog duha.

'Hrvatska danas kao članica NATO-saveza, a sutra Europske unije, pokazuje volju ne samo podupirati svoje susjede, nego to svakodnevno i dokazuje', poručila je.

S predstavnicima srpske nacionalne manjine među kojima su bili predsjednik Srpskoga nacionalnog vijeća Milorad Pupovac, Samostalne demokratske srpske stranke Vojislav Stanimirović i Zajedničkog vijeća općina Dragan Crnogorac i srpskih žrtava rata, uz premijerku Kosor, razgovarali su i predsjednici Hrvatske Ivo Jospović i Srbije Boris Tadić.