MARINKO OGOREC:

'Svatko može biti zahvalan medij za novačenje terorista'

16.11.2015 u 18:16

Bionic
Reading

Dok je sav normalan svijet zgrožen terorističkim napadom na Pariz, a Francuska i saveznici planiraju žešće udare na Islamsku državu, brojne teorije su se pojavile u javnosti. O uzrocima terorističkih napada u Parizu, njihovim direktnim povodima i drugim pitanjima koja se vežu uz ovaj događaj za regionalni energetski informativni portal Energypress.net govori sigurnosni stručnjak Marinko Ogorec, predavač na Visokoj školi za međunarodne odnose i diplomaciju Dag Hammarskjöld

'Jesu li su teroristički napadi u Parizu produkt francuskog angažmana u Siriji ili nešto drugo, za sada još nema dovoljno relevantnih pokazatelja, bez obzira na pojedine iskaze. Naime napadi su realizirani prije razmjerno kratkog vremena i potrebno je određeno razdoblje kako bi se mogla napraviti dublja analiza. Naravno, ona zahtijeva i daleko više informacija te argumentiranu konstelaciju uzročno-posljedičnih odnosa', navodi Ogorec. On smatra da se teroristički napad u Parizu ne može neposredno povezati s migrantskom krizom, ali vjeruje da je ona u velikoj mjeri utjecala na samu organizaciju napada zbog priljeva osoba koje su svakako poslane s određenim, vrlo konkretnim zadaćama.

'Po dosadašnjim podacima, određeni broj terorista bio je dio domicilnog stanovništva Francuske, a samo jedan dio ima neposredne veze s migrantima iz prostora Magreba', ističe Ogorec, dodajući da pritom namjerno izostavlja prostor samo Sirije jer smatra da je ona dio znatno širih procesa koji se odvijaju u zemljama koje je zahvatilo tzv. Arapsko proljeće, a koji imaju znatno dalekosežnije posljedice na gotovo sve arapske zemlje. Vjeruje i da ništa nije slučajno, pa tako i 'nova krv' migranata svakako može biti vrlo zahvalan medij za novačenje terorista u redove već postojećih (više ili manje etabliranih) terorističkih organizacija islamskih radikala na tlu Europe.

Ogorec je uvjeren da likvidacija Jihadi Johna nema veze s ovom operacijom jer za takvu akciju, iznimno dobro organiziranu i koordiniranu, morate imati znatno dulje vrijeme za planiranje, vrlo precizan 'tajming' u kojem ćete je izvesti i samim time znatno dulje pripreme. Osim toga, misli da Jihadi John nije bio od većeg značenja ni teroristima ISIL-a jer se radilo samo o jednom od njihovih killera bez kojih njihova struktura može normalno funkcionirati.

'Likvidacija Jihadi Johna (ukoliko je uopće realizirana) samo je koincidencija slučaja s ovom vrlo organiziranom i pomno planiranom (a to znači i dulje pripremanom) akcijom u Parizu. Što se tiče propusta obavještajne zajednice, već sama činjenica da je došlo do potpuno neometane realizacije terorističkog napada, i to s vrlo dramatičnim rezultatom, dovoljno govori samo po sebi', navodi Ogorec za Energypress.net

Kao i nakon 11. rujna, sada se nameće pitanje suspenzije ljudskih prava. No Ogorec ističe da ako mora birati između nekih imaginarnih ljudskih prava i situacije realne osobne sigurnosti, svakako bira sigurnost na štetu privatnosti. 'Vjerujem da bi i velik dio građana moje i ostalih europskih država dijelio moje mišljenje. U tom kontekstu spreman sam na neugodnosti dodatnih provjera od instrumenata nacionalne sigurnosti svoje zemlje, a mislim da bi to bilo i u interesu ostalih državljana Republike Hrvatske. Ne vidim razlog da takav pristup ne prevlada i u ostalim europskim zemljama', zaključio je Ogorec.