NAJOPASNIJA ZEMLJA NA SVIJETU

Svakog sata ubijena četiri Brazilca

20.12.2011 u 18:29

Bionic
Reading

Moglo bi se to nazivati pravim ratnim stanjem: brojke u Brazilu su stravične, a govore da je u posljednjih 30 godina počinjeno 1,1 milijuna ubojstava, što u prosjeku znači 137 na dan ili četiri na sat

Prema sociologu Juliju Waiselfiszu, voditelju najopširnijeg istraživanja o nasilju u Brazilu, najmanje u 67 općina s preko 10.000 stanovnika je zabilježeno između 2008. i 2010. više umorstava nego tijekom rata i invazije na Irak. 'Iako u našoj zemlji nema etničke, vjerske ili rasne mržnje, nasilje koje završava s ubojstvom je najjače na svijetu', kazao je.

Broj zločina po glavi stanovnika smanjen je u glavnim državama (Sao Paulo i Rio de Janeiro), ali je drastično poraslo na sjeveru i sjeveroistočnom djelu zemlje (posebno u državama Bahia i Para) gdje je stopa kriminaliteta u posljednjih deset godina porasla za 252 posto.

Istražitelji povezuju porast zločina s ekonomskih rastom i povećanjem stope teških droga koje se koriste. U Sao Paulu i Rio de Janeiru, pak, ubojstva su u padu jer je uspješno provedena akcija prikupljanja oružja od građana. Osim toga, mnogi narkodileri su se osjetili ugroženo, pa su emigrirali prema sjeveru.
Izvještaj teško proziva lokalne političare u siromašnim dijelovima Brazila koji su teško korumpirani i kumuju kriminalitetu i općoj nesigurnosti.