fiksacija političara

Svako malo iz naftalina izvuku pitanje 'gdje si bio '91.'. Tko ga je i kome sve postavio?

16.11.2018 u 18:03

Bionic
Reading

Da pitanje 'gdje si bio 91.' može ujediniti političke oponente, dokazao je na posljednjem aktualnom satu u Hrvatskom saboru predsjednik HSS-a Krešo Beljak, predbacivši premijeru da nije bio u Domovinskom ratu poput njega ili Milijana Brkića (HDZ). Ovaj se motiv ne pojavljuje prvi put u političkim obračunima. Zbog tog su pitanja na sudu dvojica HDZ-ovaca, a predbacivanje zbog '91. našlo se i na jednom predizbornom plakatu

'Možete biti bezobrazni, bahati, ali ne možete pobjeći od činjenice da je Krešo Beljak, kakav god bio, s 20 godina, a ista smo generacija, napustio prvu godinu fakulteta i otišao u rat. Gdje ste vi tada bili, Plenkoviću? Jeste li uzeli pušku i išli braniti domovinu poput Milijana Brkića ili mene? Niste. Ali znate docirati i znate biti bezobrazni', kazao je Beljak Plenkoviću u sabornici.

Pitanje sudjelovanja u Domovinskom ratu postaje tako lakmus-papir za političku podobnost, posebice ako političar dolazi iz stranke desnog centra, poput Plenkovića.

Njegovu je poziciju u tom smislu zacementirala činjenica da je prije nekog vremena objasnio kako nije mogao odslužiti vojni rok još u vrijeme Jugoslavije jer pati od anemije.

Anemija je postala as u rukavu, pa ju je prošle godine izvukao i saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac, a u kontekstu ilegalnih migracija i Marakeškog sporazuma, Plenkoviću ju je nedavno spočitnula i saborska zastupnica Neovisnih za Hrvatsku Bruna Esih.

Zbog '91. na sudu

Zbog 1991. na sudu su se našla dvojica ministara zdravstva. Andrija Hebrang, koji je tu dužnost obavljao usred najžešće agresije na Hrvatsku, optužio je aktualnog ministra i stranačkog kolegu Milana Kujundžića da je dezertirao.

Kujundžić ga je zbog navoda da je 1991. i 1992. proveo u Njemačkoj, a ne na bojišnici, tužio te se ovaj dvojac susreće na sudskim ročištima. 

Beljaku pak ovo nije prvi put da Plenkovića proziva zbog nesudjelovanja u Domovinskom ratu.

U jeku kampanje za prijevremene parlamentarne izbore u rujnu 2016., i prije nego što je javnost doznala za anemiju, Beljak je postavio isto pitanje, a tada je prozvao i Davora Ivu Stiera, kasnijeg ministra vanjskih poslova.

'Trebali ste pitati Plenkovića, Stiera gdje su bili ’91. Ja sam se borio protiv Vučića, a gdje su oni bili? Moje su godište ili stariji od mene, neka kažu gdje su bili', rekao je Beljak.

Milan Kujundžić i Andrija Hebrang na sudu Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas

Beljak je to izrekao u društvu svog tadašnjeg koalicijskog partnera, SDP-ovog Zorana Milanovića, koji se također susreo s tim zeznutim pitanjem. Milanovića je pak da nije bio u Domovinskom ratu podsjetio 2013. Tomislav Josić, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

'Milanović nije sudjelovao u Domovinskom ratu i tvrdnjama da želi razgovarati samo s braniteljima iz Vukovara, a ne iz ostatka Hrvatske, želi razjediniti branitelje', poručio mu je današnji savjetnik za branitelje vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave.

  • +17
Milanovićeva turneja po Zadru i Šibeniku Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Mrsic/PIXSELL

S tim se pitanjem suočio i bivši predsjednik Ivo Josipović. Upitan 2014. što je radio 1991. godine i zašto se nije uključio u Domovinski rat, Josipović je odgovorio: 'Obavljao sam druge dužnosti gdje sam bio najkorisniji. Vadio naše zarobljenike iz srpskih logora. Spasio ih negdje oko 180.'

Pitanje gdje si bio '91. postavljao je, ali i na njega odgovarao, bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. U prepirki s tadašnjim ministrom branitelja Predragom Matićem u jeku kampanje za parlamentarne izbore 2015. kazao je: 'Neka se on sjeti gdje je on bio. Ja sam policijski branitelj, bio sam načelnik policijske uprave, odlazio sam i na teren sa specijalcima kad je to bilo potrebno, a 1991. sam se bavio nekim specifičnim zadaćama o kojima on nema pojma, a ne smije ni znati', rekao je Karamarko.

Nakon toga se Matiću, inače vukovarskom branitelju, ispričao. 'Ne volim taj stil komunikacije, a nakon što sam mu to rekao, cijeli dan sam razmišljao i bilo mi je krivo kad sam se sjetio da je bio u logoru. Nazvao sam ga drugi dan i ispričao mu se jer mislim da su ljudi koji su bili u logorima doista posebna kategorija', posuo se pepelom Karamarko.

Isto je pitanje postavio 2011. HSP poduzetniku i tadašnjem splitskom gradonačelniku Željku Kerumu.

Nekadašnji predsjednik osječke regionalne stranke HDSSB Vladimir Šišljagić susreo se 2009. s optužbama protukandidata iz HDZ-a da je 1991. bio liječnik u JNA. HDZ je išao u toj kampanji ispod pojasa, pa su čak i tiskali plakate na tu temu. Šišljagić je zbog toga podnio prijavu protiv protukandidata Tomislava Ivića i predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor.