STANJE U PRAVOSUĐU

Svaki sudac godišnje riješi oko 300 predmeta

sudac žiri presuda

sudac žiri presuda

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Na kraju 2008. godine hrvatsko pravosuđe pritiskala su 886.872 neriješena predmeta. Najvredniji su koprivnički suci i imaju najviši prosjek riješenih predmeta

Najuspješniji su suci sa županijskih sudova u Koprivnici, gdje se rješava 358 predmeta po sucu, a najlošiji su suci velikogoričkog suda, koji riješe godišnje jedva 209 spisa. Na županijskim sudovima u Zagrebu, Splitu i Rijeci nalaze se i najsloženiji predmeti, koji oduzimaju sucima više vremena. Tako zagrebački i splitski suci u prosjeku godišnje rješavaju iznad 300 sporova, dok su riječki ispod tog prosjeka, sa 293 riješena predmeta.

Iz posebnog statističkog pregleda za županijske sudove razvidno je da najveći broj primljenih, riješenih, pa i neriješenih predmeta otpada na tri najveća suda - zagrebački, splitski i riječki. Čak polovina neriješenih predmeta je s ta tri suda, 28 posto sa zagrebačkog, 10,5 posto sa splitskog i 12,5 posto s riječkog. Broj primljenih i riješenih predmeta na ta tri suda iznosi nešto više od 43 posto, s tim da u Rijeci, Splitu i Zagrebu ima ukupno 148 sudaca. Zagrebački sud ima 86 sudaca, splitski 33 i riječki 29.

Najviše neriješenih predmeta u radu imali su općinski sudovi, kod kojih je ostalo 444 tisuće spisa. Ipak, to je manje nego 2007. godine. Na županijskim sudovima ostao je 58.691 spis, a na Vrhovnom sudu gotovo tri tisuće neriješenih predmeta. Pritom županijski sudovi i Vrhovni sud bilježe povećanje broja zaostalih spisa, piše Novi list.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi