KRIVOTVORINE

Svaki drugi lijek s interneta je lažan

28.04.2014 u 09:24

Bionic
Reading

Krivotvorene bočice citostatika Herceptina i Alimte te protuupalnog lijeka Remicade pronađene su u više država Europske unije, i to ne u internetskoj prodaji, već u legalnoj distribucijskoj mreži u Njemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Finskoj, Austriji i Švedskoj. Europska agencija za lijekove (EMA) upozorila je države članice o pojavi krivotvorenih serija lijekova koje se, prema saznanjima Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), ne nalaze na hrvatskom tržištu

Liječnici i ljekarnici dobili su ipak upozorenje da u slučaju bilo kakve sumnje u pojavu krivotvorine o tome žurno obavijeste nadležne institucije. Smatra se da su bočice lijekova ukradene u Italiji, iz tamošnjih bolnica, njihov je sadržaj izmijenjen i ponovno su stavljene u lanac opskrbe u više članica EU. Krivci za krivotvorenje zasad nisu otkriveni, piše Novi list

Hrvatski su pacijenti zasad sigurni od ovakvih krivotvorina, no kako smo i mi dio europskog tržišta, pitanje je dana kad bi se bočice nekog lijeka izmijenjenog sadržaja mogle pojaviti i na hrvatskom tržištu. U Hrvatskoj prema podacima HALMED-a još nikad nije zabilježena pojava krivotvorenih lijekova u ovlaštenim lancima opskrbe, odnosno u legalnoj distribucijskoj mreži koju čine javne i privatne ljekarne, bolničke ljekarne, veleprodaje lijekova i specijalizirane prodavaonice za promet na malo lijekovima.

S druge strane, na crnom tržištu lijekova koji se mogu kupiti putem ilegalnog uvoza, preko oglasnika ili elektroničkom poštom, te na neovlaštenim prodajnim mjestima, pronađene su krivotvorine i lijekovi neodgovarajuće kakvoće.

Krivotvorenje i distribucija takvih lijekova u Hrvatskoj je kazneno djelo, a sankcionira se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. Kaznu od 30.000 do 50.000 kuna platit će fizička ili pravna osoba koja pisano ne izvijesti HALMED o neispravnosti lijeka ili o sumnji na krivotvoreni lijek.