anketa tportala

Svađe oko uređenja Trga žrtava fašizma ne prestaju, sviđa li se vama novi izgled?

10.10.2018 u 18:26

Bionic
Reading

Meštrovićev paviljon, ili popularno Džamija, na Trgu žrtava fašizma već 80 godina omiljeno je mjesto okupljanja svih generacija. Izrađen je po ideji arhitekta Ivana Meštrovića 1938. godine kao izložbeni prostor. Kako je riječ o jednoj od važnijih kulturnih znamenitosti u Zagrebu, Grad joj je odlučio dati novo ruho, što je izazvalo nezadovoljstvo građana. Stoga vas pitamo sviđa li vam novi izgled paviljona

Preuređenje paviljona započelo je u veljači, a nedavno je završeno. I dok neki ne vide problem u novom izgledu, drugi ga potpuno osuđuju. Čini se kako je najveći trn u oku to što je posječeno drveće, među njima i magnolije, te što više nema klupa za sjedenje. Sada je paviljon okružen velikom travnatom površinom na koju je zabranjen prilaz psima, a ni skejterima više nije dopušteno vježbati oko njega.

  • +5
Trg žrtava fašizma prije preuređenja Izvor: Pixsell / Autor: Boris Ščitar / Večernji list

Podsjetimo, vijest o preuređenju izazvala je burne reakcije, popraćene prosvjedima građana tijekom izvođenja radova, poput inicijative Vratite magnoliju, koja je u svibnju podnijela kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Milana Bandića i pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Silvija Novaka. Nezadovoljstvo je iskazala i Hrvatska komora arhitekata jer nije bilo javnog arhitektonsko-urbanističkog natječaja i struka je u potponosti zaobiđena a posao uređenja povjeren Loredani Stunić. Radovi su trajali sedam mjeseci, a vrijednost im iznosi 9,3 milijuna kuna.

  • +15
Trg žrtava fašizma nakon preuređenja okoliša Meštrovićeva paviljona Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Meštrovićev paviljon, odnosno Dom hrvatskih likovnih umjetnika, mijenjao je svoju namjenu tijekom povijesti. U vrijeme NDH, od 1942. do 1943., postaje džamija, a četiri godine kasnije, točnije 1947., prenamijenjen je u muzej, čime ponovno dobiva svoju prvobitnu ulogu.