ZLOČIN U KULINAMA

Svađa udruge žrtava i Documente: Tko broji krva zrnca silovanim ženama?

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 23.11.2017 22:53
  • Objavljeno 23.11.2017 u 22:53
Eugen Jakovčić i Marija Slišković

Eugen Jakovčić i Marija Slišković

Izvor: tportal.hr / Autor: Auto

Upraviteljica Zaklade za žrtve ratnog zločina silovanja - Sunčica Marija Slišković iznijela je u četvrtak niz neistina i klevetničkih tvrdnja o Documenti - Centru za suočavanje s prošlošću i javno djelovanje koristi za difamaciju Documente, ustvrdio je Eugen Jakovčić, medijski koordinator Documente

Na konferenciji za novinare Marija Slišković, upraviteljica Zaklade za žrtve ratnog zločina silovanja – Sunčica, iznijela je niz neistina i klevetničkih tvrdnja o tome da Documenta u svom radu sa žrtvama rata broji krvna zrnca u svrhu političke manipulacije, stoji u priopćenju- reakciji Documente na spomenutu konferenciju za medije. 

'Smatramo poraznim da je ravnateljicu zaklade koja se bavi žrtvama ratnog zločina počinjenog silovanjem zasmetala činjenica na koju je u svom priopćenju od 20. studenoga 2017. upozorila Documenta', stoji u priopćenju.

Istaknuto je kako se 'Documenta ni jednom riječju nije osvrnula na etničku pripadnost dotične osobe, već isključivo na činjenice na koje još jednom u nastavku podsjećamo'.

Naime, kako je navedeno, Povjerenstvo za žrtve seksulanoga nasilja pri Ministarstvu hrvatskih branitelja nije odborilo status žrtve, ženi žrtvi ratnoga zločina počinjenog u vojnom zatvoru Kuline višestrukim silovanjem i seksualnim nasiljem u periodu između svibnja i srpnja 1993., pri tom ignorirajući odluke pravosudnih institucija Republike Hrvatske.

Documenta 'smatra skandaloznim da jedno upravno tijelo izvršne vlasti zaobilazi nedvojbeno utvrđene činjenice koje u ovom konkretnom slučaju proizlaze iz pravomoćne optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, nepravomoćno osuđujuće presude Županijskog suda u Splitu i odluke Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Sve ove odluke potvrdile su počinjenje ratnog zločina silovanja i seksualnog nasilja nad ženom kojoj je odbijen status žrtve'.

'Imajući u vidu zavidan utjecaj gospođe Slišković i njezine Zaklade na relevantne političke institucije u Republici Hrvatskoj, pozivamo je da svoje javno djelovanje ne koristi za difamaciju Documente već da nam u ovom konkrentom slučaju pomogne kako bi žena žrtva ratnog zločina počinjenog silovanjem ostvarila status žrtve i temeljem toga pripadajuća prava', poručio je medijski koordinator Documente Eugen Jakovčić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!