VAKULA UPOZORAVA

Sutra stiže novi kišni val: Južina, poplave...

13.10.2015 u 11:16

Bionic
Reading

Premda je prošlih dana u mnogim mjestima već nadmašena prosječna listopadska količina oborine, u Komiži čak i službeno rekordna iz 2005. godine, u ovome ćemo tjednu ponovno imati obilnu kišu, osobito na Jadranu i područjima uz njega, ali i mjestimice u sjevernijim krajevima.

Listopad - najkišovitiji mjesec!?

Iako listopad gotovo nigdje u Hrvatskoj nije najkišovitiji mjesec u godini, barem prema službenim višegodišnjim prosjecima, ove će godine ponegdje biti. Točnije, u dosadašnjem dijelu 2015. već je, primjerice u Kninu, Rijeci, Zadru i Splitu, a s ovotjednom kišom i još će u barem nekim mjestima, piše u svojem Meteo kutku Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a.

Novi kišni rekordi?!

Proteklih su dana već nadmašeni rekordi u najvećoj dnevnoj količini oborine u Lipiku, Komiži i Splitu, a sljedećih će dana vrlo vjerojatno i još ponegdje, ne samo u najvećoj dnevnoj količini oborine, nego i u ukupnoj mjesečnoj. U Komiži se to već dogodilo, ali redovita mjerenja postoje samo od 1981. godine. I u mjestima s dugotrajnijim nizom podataka prilično je velika vjerojatnost da će ovaj listopad biti jedan od najkišovitijih u povijesti mjerenja, pa i rekordno kišovit.

Naime, od danas do subote ujutro u većini će Hrvatske pasti više od 50 litara po četvornome metru. Štoviše, u mnogim mjestima i više od 100, gdjegod i više od 200 litara, osobito na sjevernom i srednjem Jadranu, te u Gorskome kotaru, Lici i unutrašnjosti Dalmacije.

Jugo, oštro, poplave...

Osim kiše, jako, sporadično i olujno jugo i "oštro" (južni vjetar), dodatno će plaviti mnoge rive, a nekima vjerojatno prouzročiti i poplave.