tko će se solidarizirati?

Sutra kreće novi štrajk, evo kako će to izgledati; pitanje je hoće li studenti imati predavanja

23.10.2019 u 13:18

Bionic
Reading

Čelništvo Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja održalo je konferenciju za medije uoči štrajka u sustavu znanosti i visokog obrazovanja. Štrajk počinje sutra u osam sati i traje jedan dan

'Sutra je štrajk na sveučilištima, veleučilištima, visokom školama... Štrajk počinje u osam sati ujuto okupljanjem i nakon fotografiranja i slanja poruka ljudi se razilaze. U ovoj fazi štrajkamo zbog tri kategorije: nenastavnog osoblja, predavača i umjetničkih suradnika. Svi ostali zaposlenici, znači znanstveno-nastavno osoblje, pozvani su u štrajk solidarnosti s našim kolegama, ali i s prosvjetarima', kazao je Vilim Ribić.

Očekuje da će štrajk biti 'pristojan' i da će odaziv biti dobar.

U tom se sustavu plaće razlikuju jer u njemu rade svi od čistačica do profesora, čije su plaće i pet puta više od plaća čistačica.

'Pozivamo inteligenciju, znanstveno osoblje koje je relativno dobro plaćeno na štrajk solidarnosti. Negdje će te solidarnosti biti, negdje ne. Ali samo postavljam jedno pitanje: ako inteligencija ne bude solidarna s onima kojima je teško, tko će onda biti solidaran? Kako će izgledati ova zemlja? Veliki je ispit sutra pred našim profesorima, docentima, asistentima', kazao je Ribić.

Dodao je da će se štrajkati jednom tjedno.

  • +2
Konferencija za medije Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Prof. Jasnica Garašić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kazala je da je potrebno naglasiti da štrajk nije moguće promatrati odvojeno od štrajka u prosvjeti. 'Na fakultetima smo svjesni toga koliko dobar nastavnik znači za dobre studente koji dolaze nama na studij. Iako je ovo štrajk za nenastavno osoblje, većina nastavnika će podržati štrajk neodržavanjem nastave', kazala je i dodala da cijene tihi rad teta u referadama, laboranata, osoblja u knjižnicama...

'Nastavni kadar je jako uz svoje slabije plaćene suradnike i nadam se da ćete sutra vidjeti prazne predavaonice na većini fakulteta', zaključila je.

  • +5
Idućeg tjedna počinje štrajk i na fakultetima Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Sindikat znanosti i visokog obrazovanja najavio je u petak da će 24. listopada održati jednodnevni štrajk sa zahtjevom za povećanjem plaća dijelu članova s najnižim plaćama radi otklanjanja razlika između radnih mjesta u sustavu znanosti i obrazovanja te istovrsnih radnih mjesta u sustavima javnih službi.

Štrajkat će nenastavno osoblje i predavači, njih oko 700, najavio je na konferenciji za novinare glavni tajnik Sindikata znanosti Vilim Ribić, pozvavši sve znanstveno i nastavno osoblje da budu kolegijalni i pridruže se štrajku.

Idući štrajk u srijedu 30. listopada

Ako se sindikalni zahtjev ne riješi, idući štrajk održat će se u srijedu 30. listopada.

Ribić je ustvrdio da su sindikati prosvjete zaslužni za rast osnovice za plaće u javnim službama, no taj rast nije dovoljan.

Rekao je kako je 11 sindikata javnih i državnih službi dogovorilo da će tražiti dvoznamenkast rast osnovice, za 18,3 posto, pa je 6,12 posto tek startna pozicija za pregovore o osnovici koji trebaju početi idući tjedan.

Traže i povratak koeficijenata koji su, ističe Ribić, za vrijeme SDP-a smanjeni za tri posto te vraćanje dodatka za vjernost službi od 4,8 i 10 posto.