kritika iz hdz-a

Šuta: U vrijeme Puljkove vlasti Split postao grad duhova

24.01.2024 u 14:13

Bionic
Reading

Predsjednik splitskog HDZ-a Tomislav Šuta srijedu je optužio aktualnu vlast na čelu s gradonačelnikom Ivicom Puljkom da je za vrijeme njenog mandata Split postao 'grad duhova' u kojem se izvan četiri mjeseca turističke sezone ništa ne događa

"U tri godine upravljanja sadašnje vlasti Split je postao grad duhova, izgubio se splitski šušur te će HDZ zatražiti sazivanje tematske sjednice Gradskog vijeća na kojoj će zatražiti rješenje za spas života u središtu grada iz kojeg odlaze ljudi i umjetnici koji su doprinosili prepoznatljivosti Splita i privlačili goste i izvan turističke sezone," rekao je Šuta na konferenciji za novinare.

Spomenuo je Dioklecijanove podrume iz kojih su, po njegovim riječima, iseljeni umjetnici, a zanemareni su i drugi umjetnici koji su po četrdeset godina doprinosili njegovanju kulture u Splitu.

"HDZ će se zauzimati za razvoj kulturnog turizma koji bio povratio život u središtu Splita, te ćemo tražiti da se u to uključi i splitska Turistička zajednica jer je neprihvatljivo da Split zimi nema gostiju," kazao je Šuta. Dodao je i kako je za vrijeme sadašnje vlasti iz središta Splita uklonjeno mnogo poslovnih prostora.

Šuta je također naglasio kako će se HDZ zauzimati za uređenje cestovnog prometa u Splitu primjenjujući isti kriteriji izvlaštenja kao što to čine Hrvatske ceste na državnoj razini.

Istaknuo je kako Zadar, Šibenik i Dubrovnik napreduju u razvoju, a Split stagnira te je nekadašnjih broj od 200 tisuća stanovnika u tom gradu smanjenen na 160 tisuća.

Šuta je također kazao kako će na lokalnim izborima 2025. godine HDZ preuzeti upravljanje Splitom te će riješiti problem s kojim se taj grad suočava. Pri tomu spomenuo da se i za vrijeme ranijih upravljanja Splitom HDZ-a, SDP-a i Željka Keruma također moglo više napraviti za interese tog grada.

Splitski Most je ranije danas na konferenciji za novinare kritizirao povećanje cijena vode po kubičnom metru za 33 centa. Šuta, koji je ranije bio direktor Vodovoda i kanalizacije, rekao je kako je i za njega takvo poskupljenje vode previsoko te mu nije jasno zašto gradonačelnik Puljak nije prihvatio prijedlog da to poskupljenje bude 11 centi po kubičnom metru.

Predsjednica Odbora za kulturu splitskog HDZ- akademska slikarica Ana Marija Botteri je istaknula kako nije prekasno da se napravi pozitivan preokret za opstanak života u središtu Splita kroz kulturne sadržaje.

"Moramo prestati razmišljati kako je središte Splita prostor u kojem se ubire (profit) nego se mora očuvati život u tom prostoru kroz kulturne sadržaje što je zamašnjak razvoju kulturnog turizma", rekla je Botteri. Pri tome je spomenula Pariz, rekavši kako je taj grad "za nula kuna" darivao četiri kilometra obale Sene antikvarijatima te bi se slično tom modelu moglo postupiti i u Splitu što bi privlačilo goste tijekom svih 365 dana u godini.