projekt od 45 milijuna eura

Kreću radovi na Žnjanu, Puljak otkrio detalje: Nema razloga za zabrinutost

23.01.2024 u 13:54

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak objavio je početak radova na uređenju i rekonstrukciji velike plaže Žnjan, najvrjednijeg komunalnog projekta u novijoj povijesti, čija je cijena 45 milijuna eura. U roku od nešto više od godine dana, najavio je, Žnjan će postati ponos Splita i cijelog Mediterana

Nakon što je izrađena sva potrebna dokumentacija, dovršen je proces javne nabave te se za idući tjedan najavljuje potpisivanje ugovora s izvođačima i njihovo uvođenje u posao.

Žnjan je najveća kupališna površina na istočnoj obali Jadrana, a područje pod koncesijom veličine je 200 tisuća kvadrata - od čega se 123 tisuće kvadrata odnosi na njegov kopneni dio. Puljak ga je slikovito opisao kao '16 splitskih riva ili 32 nogometna igrališta'.

'Presretni smo što uskoro započinju radovi, a činjenica da u procesu javnih natječaja nije uložena nijedna žalba pokazuje da je jako dobro odrađen vrlo kompleksan posao', rekao je Puljak.

Ovaj prostor uredit će se po javnom natječaju na kojemu je pobijedio rad arhitekata Ante Kuzmanića i Marina Kaliterne, provedenom još u mandatu prethodne vlasti, koji predviđa uglavnom zelenu zonu s nizom sportskih i rekreacijskih sadržaja.

'U ljetnom režimu on će služiti za kupanje, a tijekom cijele godine za rekreaciju', najavio je voditelj ovog projekta Zoran Jakelić.

Obalna linija i plaže Žnjana ostat će uglavnom netaknuti, a u njihovoj pozadini uredit će se više desetaka terena za različite sportove, veliki amfiteatar, šetnice, biciklističke staze, dječja igrališta, garaža i parking s tisuću mjesta te drugi sadržaji, uključujući 11 lokacija ugostiteljskih objekata i čak 40 tisuća kvadrata zelenila.

'Ovo je početak druge faze našeg mandata. U prvoj smo uvodili red, a u drugoj kreće realizacija projekata, među kojima je najveći Žnjan, projekt koji će promijeniti vizuru Splita i postati jedna od najljepših plaža na Mediteranu', rekao je Puljak.

Sami radovi na Žnjanu trebali bi potrajati godinu dana, uz još mjesec ili dva za ishođenje uporabne dozvole, pa bi prostor trebao biti otvoren za građane i turiste idućeg ljeta.

Premda su se u javnosti pojavile dvojbe oko financiranja projekta vrijednog 45 milijuna eura, jer navodno nedostaju još neke suglasnosti Vlade i Europske investicije banke (EIB), splitski gradonačelnik decidirano tvrdi da se radi o tehnikalijama i da je novac osiguran.

  • +10
Puljak, Žnjan Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Po planu, 22 milijuna eura doći će iz već odobrenog kredita EIB-a, 14 milijuna eura iz europskih fondova u sklopu mehanizma ITUZ - oko čega je sporazum već postignut - dok će se preostalih devet milijuna eura platiti iz gradskog proračuna.

'Žnjan će biti ponos Mediterana i služit će prije svega našim građanima, a onda i gostima', rekao je Puljak te je primjedbe dijela oporbe da financiranje još uvijek nije osigurano nazvao pokušajem sabotaže.

'Teško je zamisliti da postoje ljudi koji bi sabotirali ovaj projekt, no vidim da se i to događa. Novac postoji u proračunu, osiguran je, a svi procesi uredno teku i nema razloga za zabrinutost. Grad financijski jako dobro stoji i možemo financirati projekt na koji bismo svi skupa trebali biti ponosni', dodao je Puljak.