BARBARSKI EKOCID

Sustavno 'ubijanje' borova u Splitu

  • Autor: Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 30.05.2012 18:08
  • Objavljeno 30.05.2012 u 16:05
Borovi Split Zenta

Borovi Split Zenta

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić/tportal.hr

Tragom informacije da je u priobalnom pojasu Splita na djelu pravi barbarski ekocid, provjerili smo situaciju na predjelima Zenta i Trstenik te naišli na nevjerojatne prizore. Na više desetaka stabala borova je pri dnu debla do visine oko pola metra oguljena kora i na taj način je stablo osuđeno na polagano sušenje i propadanje

Premda na prvi pogled možemo pomisliti da se radi o pojedinačnom ekscesu stanovitog lokalnog sociopata, željnog otvorenog pogleda na more ispred svoje zgrade, u razgovoru s Lovrom Rumorom iz udruge Zeleni Dalmacije doznajemo da je navedeni slučaj nažalost samo mali dio raširene pojave u posljednje vrijeme na čitavom priobalnom području Splita.

Leo Nikolić

Leo Nikolić

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Tko se prvi dosjetio tako podlog načina uništavanja stabala, ne znamo, ali građani su prijavili slične pojave na više lokacija na Trsteniku, Zenti i Žnjanu. To je vrlo specifičan pojas do mora, prostire se od Instituta na rtu Marjana pa sve do Stobreča, u duljini većoj od deset kilometara, a poznat je pod nazivom Pokos-Klis. Taj pojas prekrasnih stijena i klifova, tik do mora, ali i građevinskog područja je proglašen krajobraznom vrijednošću Splita

To je možda i razlog zbog kojeg se taj zeleni pojas našao na udaru novih barbara u borbi za nove građevne kvadrate. Premda smo posljednjih desetljeća svjedočili raznim opačinama u Splitu u tom smislu, podlost ove nove taktike, iako razmjerima nevelike, nadmašuje sve do sada viđeno. Brojni građani su već na sve moguće adrese slali upozorenja, a to nam je potvrdio i Lovro Rumora, koji je osobno snimio i prijavio sve ove slučajeve na sve relevantne adrese. On napominje da je po obimu ovo veći ekocid od nedavnog nasrtaja na lokaciji Prva voda na Marjanu. Vjerujemo da je neka od tih prijava stigla i na adresu Hrvatskih šuma. Rumora je, odlučan u namjeri da spriječi daljnje širenje ove pojave, Gradu ponudio pomoć udruge Zelenih Dalmacije u sadnicama i radnoj snazi.

Lokacija koju smo danas snimili na Zenti je tek desetak metara udaljena od novoizgrađene trokatnice. Nepoznati počinitelj je za devastaciju ovih pet-šest stabala trebao najmanje pola sata za bučni noćni posao obavljen sjekirom ili sličnim pomagalom, pa se nameće zaključak da je počinitelj morao biti zamijećen ili je poznat stanarima objekta. Na drugim lokacijama oni nestrpljiviji pribjegavanju i ubrizgavanju otrovnih tekućina, uglavnom antifriza.

Slične interese u cilju uništavanja zelenog pojasa možemo prepoznati i na drugim spornim lokacijama u Varošu, na Trsteniku i na Žnjanu, pa pripadnicima policije zapravo i ne bi trebao biti veliki problem da utvrdi tko to radi. Danas smo na lokaciji u šumici Trstenik vidjeli policijsko vozilo u ophodnji. Vjerujemo da bi hvatanje i procesuiranje barem jednog od tih barbara barem usporilo sve otvorenije nasrtaje na preostale zelene površine u Splitu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi