IAKO NOVAC NIJE POVUČEN

Šustar tvrdi: Nismo odustali od reforme školstva!

25.05.2016 u 14:22

Bionic
Reading

Usprkos upornim ponavljanjima Tomislava Karamarka i Predraga Šustara kako reforma školstva ide dalje, nova Vlada očito nema nikakvih ozbiljnih planova za njezino provođenje jer za nju nisu izdvojena ni ona sredstva koja je država sama, bez natječaja, mogla povući iz EU, tvrde izvori dobro upućeni u sustav obrazovanja i njegovu reformu. Ministar odgovara da je dio sredstava osiguran u proračunu, a da će iz fondova EU povuči potrebno kada dođe vrijeme za to.

Navedeni zaključak upućeni izvlače iz danas objavljenog dokumenta koji se zove Indikativni godišnji plan objave operacija/projekata – ESF

Naime, kako je već više puta najavljivano, bilo je planirano da će Vlada u 2016. godini povući 50 milijuna kuna iz EU fondova za edukaciju nastavnika potrebnu za eksperimentalno provođenje Cjelovite kurikularne reforme u 60 škola.

Ti novci trebali su biti izravno povučeni, bez natječaja, iz tzv. Europskog socijalnog fonda (ESF), a za njihovo povlačenje odgovorni su Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava kao glavni nositelj.

Sredstva su bila ključna za provođenje reforme jer drugi izvori nikada nisu ni bili planirani. Naime, nikada nije bilo govora da bi novac za reformu bio izdvojen iz proračuna jer se on može dobiti iz fonda; bilo bi besmisleno iz proračuna uzimati novac koji se može dobiti iz fondova EU.

Upućeni smatraju da je to jasan znak da ova vlast odustaje od kurikularne reforme. Naime, čak i da se eksperimentalna provedba reforme odgađa za sljedeću godinu, ova bi se sredstva trebala iskoristiti za razne pripreme – za obrazovanje nastavnika, za izvrsnost, za vrednovanje itd. Ona su inicijalno bila planirana, no od smjene vlasti razgovori o tom planiranju su prestali.

Drugim riječima, čini se da su se ostvarili najcrnji strahovi čelnika Ekspertne skupine za Cjelovitu kurikularnu reformu Borisa Jokića, ali i stotina ljudi koji su s njime radili, da bi podrška koju su dobivali mogla biti samo na papiru. S druge strane to bi bilo sasvim u skladu s dokumentima Domoljubne koalicije koji su se, navodno greškom, našli u Saboru, a na kojima je pisalo - 'Zaustaviti pokrenuti proces trenutačne kurikularne reforme'.

Prvi čovjek Ekspertne skupine više je puta ponavljao da će se reforma bez stvarne podrške vlasti ugasiti. Pritom je isticao da je 'novac iz EU fondova jedini novac koji se može koristiti za razvoj sustava'. I Šustar i Karamarko također su zadovoljno podsjećali na tu činjenicu.

'Važno je istaknuti da ovakvi projekti mogu dobiti podršku EU fondova što je nama jako, jako zanimljivo', rekao je Karamarko 1. ožujka kada je, zajedno sa Šustarom, na konferenciji za novinare dao zeleno svjetlo reformi.

Reagirao i ministar Šustar

Ministar Šustar jutros je bio zauzet konferencijom za novinare pa do njegovih komentara do sada nismo mogli doći.

No nakon konferencije za televiziju N1 i druge medije izjavio je da su sredstva za reformu kurikuluma iz proračuna osigurana, da se najesen kreće s eksperimentalnom probom i da je sada najvažnija javna rasprava.

'Ono što je ključno, postoje neka pravila igre, da su sredstva državnog proračuna osigurana, riječ je oko sedam milijuna kuna. Zajedno s kolegama ćemo izraditi prijavu na europski Socijalni fond kada za to dođe vrijeme. Cilj je da se krene s eksperimentalnom probom ove jeseni, od toga se ne odustaje. Treba vidjeti, ono što je sada važno je javna rasprava. Ja se nadam i vjerujem da ćemo stići na vrijeme', rekao je Šustar.