afera mason

Suspendiran Dražen Jelenić, zamjenik glavne državne odvjetnice

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 16.04.2021 17:27
  • Objavljeno 16.04.2021 u 17:24
Dražen Jelenić

Dražen Jelenić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Na sjednici Državnoodvjetničkog vijeća održanoj 13. travnja odlučeno je da se zamjenik glavne državne odvjetnice privremeno udaljuje od obavljanja dužnosti na tri mjeseca, počevši od 14. travnja, objavljeno je na stranicama DORH-a

Radi se o Draženu Jeleniću koji je u veljači 2020. godine odstupio s mjesta Glavnog državnog odvjetnika nakon što je otkriveno da je član masonske lože. Tada je automatski postao zamjenik glavnog državnog odvjetnika da bi u studenom prošle godine Etičko povjerenstvo DORH-a odlučilo da je članstvo u masonima nespojivo s državnoodvjetničkom dužnošću.

“Državnoodvjetničko vijeće navedenu je odluku donijelo nakon razmatranja zahtjeva od 6. travnja 2021. koji je Vijeću podnijela Zlata Hrvoj Šipek, Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske, i koji se odnosi na pokretanje stegovnog postupka protiv zamjenika Glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske, zbog osnovane sumnje da je počinio stegovno djelo iz članka 85. stavka 2. točke 7. Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću ponašanjem suprotnim načelima Etičkog kodeksa državnih odvjetnika i zamjenika državnih odvjetnika kojim se nanosi šteta ugledu državnog odvjetništva, predlažući izricanje stegovne kazne razrješenja od dužnosti te zahtijevajući privremeno udaljenje dužnosnika od obavljanja dužnosti.

Državnoodvjetničko vijeće je zaključilo kako je mjera privremenog udaljenja razmjerna i opravdana budući da bi daljnje obavljanje državnoodvjetničke dužnosti dovelo u pitanje uredno funkcioniranje Državnog odvjetništva Republike Hrvatske kao samostalnog i neovisnog pravosudnog tijela.

Vijeće će, nakon razmatranja zahtjeva za pokretanje stegovnog postupka, donijeti odluku i o njoj obavijestiti javnost”, stoji u prioćenju DORH.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!