'FRANJO - PAPA S KRAJA SVIJETA'

Suradnik tportala Drago Pilsel objavio knjigu o papi

18.04.2013 u 09:44

Bionic
Reading

Drago Pilsel (50), novinar i kršćanski teolog, jedan od ponajboljih hrvatskih poznavatelja crkvenih prilika, donosi cjeloviti prikaz života kardinala Jorgea Marija Bergoglija. Obrazlaže zašto vjeruje da nije slučajno izabran za papu te zašto ima snage i volje oživjeti Crkvu

U sklopu Okruglog stola Večernjeg lista jučer je u Novinarskome domu u Zagrebu predstavljena knjiga suradnika tportala Drage Pilsela 'Franjo – Papa s kraja svijeta'. O knjizi odnosno o novom poglavaru Katoličke crkve su govorili dr. sc. Jadranka Brnčić, katolička publicistkinja (Kako biti kršćanin uz papu Franju), dr. sc. Anna Marija Gruenfelder, teologinja (Crkva, karizma i vlast – Obnova okoštalih crkvenih struktura); dr. sc. Juraj Kolarić, profesor crkvene povijesti, Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu (Što znači ovaj papa Katoličkoj crkvi?), dr. sc. Peter Kuzmič, rektor Evanđeoskog teološkog fakulteta u Osijeku (Ekumenske izazove Franjina pontifikata); prof. dr. Predrag Matvejević, književnik i publicist (Papa, Hrvati i raskorak s obavezama pomirenja) te mr. sc. Drago Pilsel.

Autor knjige i papa Franjo imaju dosta toga zajedničkog: došli su 's kraja svijeta', iz Argentine, vjeruju u hrabrost spram nemogućega koju je sveti Franjo Asiški živio apsolutnom ozbiljnošću, bez fanatizma i ozlojeđenosti, te žele ostati ljudima pristupačni i do boli iskreni. Pilsel je odlučio ponuditi ovu knjigu u čast rimskog prvosvećenika, pape Franje koji je, kaže, po mjeri Božjoj. On je, dodaje, 'dokaz da možemo drugačije, da trebamo drugačije i da, ponekad, u tome uspijevamo'.

Pilsel nudi osnovne životopisne podatke novoga poglavara Katoličke crkve, sažetak njegove misli, dokumente o papinim prvim gestama i porukama koje su oduševile, reakcije hrvatskih (nad)biskupa i kardinala te drugih uglednika, neka razmišljanja o tome kakvu je Crkvu stekao i što od pape očekujemo. Na kraju, donosi i osobni osvrt, iz daleke Argentine, 's kraja svijeta', kako je papa kazao okupljenima na Trgu svetoga Petra u Vatikanu odmah nakon što je izabran, gdje se talilo srce čovjeka koji je pobudio toliko nade u ljudima koji su izmučeni ravnodušnošću svijeta priviknutog na svako zlo, nepravdu i svakodnevnu smrt oko sebe.

Autor smatra da je papa dao odgovor krizi koja je strukturalne naravi. I to je želio, djelomice, pokazati knjigom koja će u petak stići na kioske u popularnom izdanju i pristupačnoj cijeni od 19,90 kuna. Naime, Franjo je, što se toga tiče dodirljiv, u puku, do boli iskren i ponizan.

Kriza, od koje svi patimo, ističe Pilsel, seže do u temelje sustava našega zajedničkog života. Zato je ona tako dramatična i neodgodiva. Kriza cjelokupnog sustava rezultira iz specifične krize vladalačke klase koja se pokazuje nesposobnom za integriranje novonastalih snaga u svoje okvire iz svojih vlastitih unutrašnjih sredstava jedne nove alternative, koja bi svima mogla biti smjerokazom.

Znajući za derutno stanje Crkve u vremenima svetoga Franje Asiškoga, čije je ime uzeo novi papa, jasno je kakvu je obnovu raspeti Isus zahtijevao od asiškoga sveca. Ništa manje i ništa više Krist ne zahtijeva od pape Franje. Pilsel zaključuje da se treba primiti posla jer reformirati ne treba samo Crkvu, nego i cijelo društvo. Hrvatsko naročito.