NAPAD NA NOVINARA

Surać pretukao Bajlu pa dobio uvjetnu kaznu, HND nezadovoljan

26.03.2019 u 13:52

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) duboko je zabrinuto zbog preblage kazne izrečene u prvostupanjskoj presudi bivšem nogometašu Jakovu Suraću, koji je dobio uvjetnu kaznu zatvora od 10 mjeseci za nanošenje teških tjelesnih ozljeda novinaru Hrvoju Bajlu, jer je to vrlo opasna poruka za sigurnost novinara i slobodu medija, priopćeno je u utorak iz HND-a

Bajlu, koji godinama sustavno i dokumentirano propituje načine upravljanja Zadrom i spregu zadarskih političkih, poslovnih, sportskih i pravosudnih krugova, 24. lipnja prošle godine u Zadru je fizički napao i teško ozlijedio bivši nogometaš NK Zadra, sada poduzetnik Jakov Surać.

Općinski sud u Zadru Suraća je prošlog tjedna nepravomoćno proglasio krivim za nanošenje teških tjelesnih ozljeda novinaru Bajlu te mu izrekao uvjetnu zatvorsku kaznu uz rok kušnje od tri godine. Uz to, Suraću je ukinuta zabrana pristupa Bajlu.

''HND smatra je da izrečena kazna uvjetnog zatvora uz ukidanje mjere zabrane prilaska novinaru vrlo opasna poruka koja predstavlja ozbiljno ugrožavanje sigurnosti novinara te slobode medija u cjelini'', ističe se u priopćenju.

Tijekom suđenja Bajlo je tvrdio da mu je Surać prijetio zbog negativnih tekstova o Božidaru Kalmeti i Zdravku Livakoviću. Poručivao mu je ''da će završiti kao Pukanić'', a u lipnju prošle godine udario ga je šakom u glavu, cipelario na podu i u tučnjavi mu slomio ruku.

Surać je tvrdio da je Bajlo napao njega, ucjenjivao ga i da je do ozljede došlo uslijed pada obojice na pod, da Kalmetu i Livakovića ne poznaje te da mu nije prijetio.

Neposredno nakon prošlotjedne presude, Bajlo je najavio žalbu na tu sudsku odluku.

''Očekivao sam minimalno dvije godine zatvora za Suraća. Čovjek je napravio tešku tjelesnu ozljedu, povrijedio me, slomio mi ruku, razbio me. Imam dan-danas probleme zbog toga. Ovo je poruka javnosti da slobodno batinaju i prijete novinarima. Jadno je i smiješno što se ovo uopće događa. Obavezno ću se žaliti na presudu'', kazao je Bajlo.