hnd

Napad na zadarskog novinara osudile i međunarodne organizacije

29.06.2018 u 21:48

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) izvijestilo je u petak da su se Europska federacija novinara i Međunarodna federacija novinara priključile svojim članicama na zapadnom Balkanu u oštroj osudi fizičkog napada na Hrvoja Bajlu te potiču hrvatske vlasti na poduzimanje hitnih mjera u pogledu međunarodnih konvencija zašite ljudskih prava i slobode izražavanja

Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnost novinara, koja predstavlja više o 8000 članova, oštro je osudila divljački napad na novinara Hrvoja Bajlu, vlasnika portala Zadarske vijesti i dopisnika Indexa.hr i tjednika Nacional.

Hrvatski novinar Hrvoje Bajlo napadnut je 24. lipnja 2018 na parkiralištu u Zadru. Napao ga je bivši igrač NK Zadar, a sada biznismen Jakov Surać. Fizičkom obračunu prethodilo je vrijeđanje posla koji Bajlo obavlja uz prijetnje da će mu 'odrubiti glavu' ako nastavi pisati o njegovim prijateljima. U Hitnoj pomoći zadarske bolnice Bajlu su utvrđene teške ozljede, prijelom desne ruke i ozljede glave, navodi se u priopćenju EFJ-a i IFJ-a.

Hrvoje Bajlo pratio je političke i poslovne veze između zadarskih vlasti te dokumentirano povezivao zadarske aktere u sferi politike, sporta i pravosuđa. Isti je novinar već i prije bio suočen s prijetnjama i vrijeđanjem, no ni jedan od tih slučajeva nije riješen, javlja Hrvatsko novinarsko društvo (HND).

  • +17
Svečana dodjela godisnjih nagrada HND-a Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

'Šutnjom i racionalizacijom, kao što smo to vidjeli u slučaju prijetnji ministra Medveda upućenih Vojislavu Mazzoccu, novinaru Indexa.hr, državne institucije jasno zauzimaju stranu napadača na novinarska prava i na slobodu govora, tako potičući atmosferu straha i nasilja u društvu', rekao je potpredsjednik HND-a Denis Romac u priopćenju u ime Izvršnog odbora HND-a.