britanski premijer

Sunak želi učvrstiti veze s Bidenom prigodom posjeta Washingtonu

04.06.2023 u 08:11

Bionic
Reading

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je u subotu da želi izgraditi "bliske i iskrene odnose" s američkim predsjednikom Joeom Bidenom prigodom posjeta Washingtonu sljedećeg tjedna, do kojega dolazi nakon naznaka napetosti u bilateralnim odnosima.

Sunak bi trebao posjetiti glavni grad Sjedinjenih Država u četvrtak i tamo razgovarati s političarima u Kongresu, čelnicima iz poslovnoga svijeta, kao i s predsjednikom.

"Sjedinjene Države naš su najbliži saveznik. Mi smo jedni drugima partneri kojima se u svemu prvima okrećemo – od sigurnosti za naše ljude do rasta gospodarstva", rekao je Sunak u izjavi uoči prvoga službenog posjeta Washingtonu otkako je postao premijer.

"Zato je toliko važno da britanski premijer gradi bliske i iskrene odnose s predsjednikom Sjedinjenih Država – svaki globalni problem mi ćemo rješavati zajedno", istaknuo je.

Sunak i Biden trebali bi razgovarati o poboljšanju gospodarskih veza i nastavku vojne potpore za Ukrajinu u ratu s Rusijom. Ali neće biti riječi o sporazumu o slobodnoj trgovini, rekao je ovoga tjedna Sunakov glasnogovornik.

London želi izgraditi bolje odnose sa Sjedinjenim Državama nakon napetosti uzrokovanih izlaskom Britanije iz Europske unije 2020. godine.

U travnju je dužnosnik Bijele kuće opovrgnuo da je Biden "protubritanski raspoložen", nakon što je proveo samo pola dana u Sjevernoj Irskoj, a nakon toga otputovao u Irsku gdje je boravio dva i pol dana.

Downing Street je priopćio u subotu da će Sunakov sastanak s Bidenom biti četvrti u četiri mjeseca, što predstavlja "kontinuiraniji kontakt" s američkim predsjednikom od bilo kojega premijera proteklih godina.