nezavisni zastupnici

Sumpor, Milovac, Torjanac i Petek osnovali novi klub u Skupštini Grada Zagreba

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 04.02.2020 16:23
  • Objavljeno 04.02.2020 u 16:23
Marko Torjanac, Renato Petek, Marijana Sumpor i Tihomir Milovac

Marko Torjanac, Renato Petek, Marijana Sumpor i Tihomir Milovac

Izvor: Promo fotografije / Autor: skupština

Marijana Sumpor, Tihomir Milovac, Marko Torjanac i Renato Petek, osnovali su novi klub nezavisnih gradskih zastupnika Skupštini Grada Zagreba

'Udružili smo snage u Klub nezavisnih zastupnika radi efikasnijeg i snažnijeg djelovanja jer dijelimo iste stavove oko štetnog i neodgovornog načina vladanja Milana Bandića, o čemu svjedočimo svakodnevno. Djelovanje kroz Klub nam omogućuje jednostavnije komuniciranje i učinkovitije predstavljanje prijedloga te rješenja za odgovorno upravljanje gradom, unutar i izvan Skupštine, za dobrobit svih građanki i građana, istaknuo je Renato Petek, predsjednik kluba tijekom predstavljanja. Ujedno je dodao da je članstvo programski i svjetonazorski blisko, a na političkom spektru pozicionirani su od centra nalijevo.

Zajednička područja interesa članova Kluba su odgovorno i održivo upravljanje gradom, transparentna i ekonomski opravdana financijska politika, iskoristivost EU fondova, potencijali te potreba definiranja i sustavnog provođenja temeljnih politika koje osnažuju razvoj demokratske, moderne i urbane sredine s naglaskom na kulturu, socijalne politike i zaštitu ljudskih prava.

Marijana Sumpor je naglasila da je nužno mijenjati način upravljanja Zagrebom te potaknuti veće sudjelovanje građana kroz nove modele njihova organiziranja u vidu lokalnih akcijskih grupa u gradskim četvrtima. Istaknula je važnost sprječavanja zloupotrebe izvršne vlasti, bolje pozicioniranje Grada Zagreba u europskom okruženju, kao i sustavno praćenje i evaluaciju djelovanja javnih tijela.

'Grad treba decentralizirati. Time će građani imati važniju ulogu u strateškom razvoju grada, za što je nužna modernizacija načina pružanja javnih uslug', zaključila je Sumpor.

Tihomir Milovac izdvojio je nužnost fokusa u financiranju programa ustanova u kulturi kao i kapitalnih ulaganja u nove te infrastrukturno održavanje postojećih ustanova s posebno pažnjom na projektu Zajedničkih čuvaonica za sve zagrebačke muzeje.

'Važno je poboljšati modele upravljanja Centrima za kulturu kroz javno privatno partnerstvo, uz veću uključenost građana te poticati bržu prenamjenu napuštene industrijske arhitekture u korist kulturnih i društvenih sadržaja' – izjavio je Milovac te dodao da će se zalagati da se javnom gradskom prostoru pristupi s pažnjom, kao jednom od najvrjednijih segmenta urbaniteta, naslijeđenog ili onog kojeg danas formiramo.

Marko Torjanac iz područja kulturne politike ističe brigu o javnim kulturnim institucijama, njihovom zakonskom funkcioniranju i infrastrukturi.

'Zalažem se za poticanje nesmetanog razvoja neovisne kulture i kulturnog poduzetništva kao jedinog segmenta u području kulture koji ima mogućnost rasta te zapošljavanja i samozapošljavanja što poglavito mladim umjetnicima, i svi drugim djelatnicima omogućuju bavljenje svojim poslom', izjavio je Torjanac.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!