POBUNJENICI ZAPLIJENILI ORUŽJE

Sukobi u Siriji odnijeli 34 života

24.06.2012 u 16:25

Bionic
Reading

16 vojnika i još 18 ljudi, među kojima većinom civili, ubijeno je u nedjelju ujutro u sukobima sirijskih vojnih snaga s pobunjenicima u sjevernoj pokrajini Alep, izvijestio je sirijski Opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu

Borbe su vođene u Daret Azi, na periferiji Atareba i u blizini barikade postavljene u selu Kafar Halab, stoji u priopćenju Opservatorija. Organizacija je izvijestila da je određeni broj vojnika prebjegao nakon jednog od pobunjeničkih napada te da su pobunjenici zaplijenili puno oružja.

Alep je drugi po veličini sirijski grad i dugo je bio izvan pobunjeničkog pohoda protiv režima koji je počeo u ožujku 2011, a potom se stanovništvo, pod utjecajem organiziranih studenata, mobiliziralo i uključilo u pobunu.

Tisuće prosvjednika gotovo svakodnevno prosvjeduje u raznim gradovima pokrajine Alep, pozivajući na rušenje režima, izvijestio je Opservatorij.

Predsjednik Opservatorija Rami Abdel Rahman sa žaljenjem je izjavio da nasilje u Siriji nitko ne uspijeva kontrolirati. 'Postalo je uobičajeno da ondje dnevno smrtno strada stotinu ljudi', rekao je za France presse, osudivši 'izostanak odluka međunarodne zajednice', kada je o sirijskoj krizi riječ.

No izvor blizak španjolskoj vladi rekao je da će ministri vanjskih poslova EU-a raspravljati o sirijskoj krizi na sastanku Vijeća koje će se održati u ponedjeljak u Luxembourgu, prenio je Reuters.

'Problem Sirije već je na popisu točaka o kojima će se razgovarati na sastanku u ponedjeljak, pa ima izgleda da to pitanje dođe na dnevni red i prije sastanka NATO-a u utorak', rekao je neimenovani izvor. Izaslanici zemalja članica NATO-a sastat će se u utorak, s obzirom na to da je Turska zatražila konzultacije zbog sirijskog rušenja njihova vojnog aviona.