NEMAŠTOVITOST POLITIČARA

Sukob Turudić – Šprem okrenuli prema Jovanovićevom 'kokošinjcu'

  • Autor: Mladen Obrenović
  • Zadnja izmjena 27.03.2012 16:22
  • Objavljeno 27.03.2012 u 16:22
Ivan Turudić

Ivan Turudić

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek/CROPIX

Kad ne znaju kako drugačije zaštititi dignitet Hrvatskog sabora, koji je mnogima od njih dugo godina, nekima i više od desetljeća, radno mjesto, političari okrenu priču na politiziranje. Otprilike tako zvuče i komentari svih onih koji su se pokušali uključiti u sukob Turudić – Šprem, posve neoriginalno okrenuvši priču prema ministru Željku Jovanoviću

Uz potporu predstavnika većine parlamentarnih stranaka predsjedniku Hrvatskog sabora Borisu Špremu koji je od suca Ivana Turudića zatražio ispriku za ukor koji je prije nekoliko dana uputio Luki Bebiću, nemaštovito su se uvaženi zastupnici sjetili i ministra obrazovanja Željka Jovanovića

Zasmetala im je Jovanovićeva primjedba, izgovorena na SDP-om druženju u Poreču, kad je atmosferu u Saboru usporedio s kokošinjcem. Predložio je tada ukidanje 'ispravka netočnog navoda', upozorivši da saborske zastupnike građani zbog tog instituta 'vide kao jedan veliki kokošinjac'.

Iako mu je bilo neobično da takav prijedlog daje jedan ministar, laburist Dragutin Lesar na svom je blogu dan kasnije, u tekstu naslovljenom 'I lisice istjerati iz kokošinjca', najavio kako će, zajedno sa stranačkim kolegama, dio predloženog i podržati, te ih proširiti i svojim zahtjevima. Danas na Facebooku kaže drugačije.

'Predsjednik Sabora Šprem traži ispriku suca Turudića koji je svjedoku Bebiću rekao neka bude pristojan, jer nije u Saboru. Dobro, ali nije mi jasno zašto nije reagirao kada je ministar Jovanović za Sabor rekao da je kokošinjac. Je li stvar u uvredi, osjećaju uvrede ili stranačkoj knjižici', upitao je Lesar.

Prije njega, javnu ispriku ministra Jovanovića zatražila je, u ime HDZ-a, i Jadranka Kosor, rekavši kako je takav zahtjev očekivala i od Borisa Šprema. Doduše, nešto drugačiji stav imao je nezavisni zastupnik iz SDP-ove kvote Josip Kregar. Po njemu, 'jednom rečeno u politici traži odgovornost, a ne ispriku'.

U međuvremenu se najslikovitije na 'slučaj kokošinjac' referirao Hrvatski helsinški odbor (HHO) u otvorenom pismu predsjedniku Sabora Borisu Špremu, pa mu je i 'preveo' Jovanovićevu izjavu.

'Prevedeno na hrvatski, njegova izjava znači da je Sabor kojim predsjedavate kokošinjac u kojem bi, po njemu, trebali biti pijetao koji kukuriče, ostali zastupnici pjetlići, a zastupnice kokoši koje kokodaču', poručio je Špremu, u ime HHO-a, Ivan Zvonimir Čičak

Sudac Ivan Turudić je rekao kako se 'neće ispričati, jer nema razloga za to'. Prisjećajući se kako je Željko Jovanović, tada saborski zastupnik, prošle jeseni HDZ-u poručio kako od njih 'ispriku ne traži, niti bi im ih je dao', za očekivati je da će ostati dosljedan tom svom stavu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi