SPORNA MIROVINSKA REFORMA

Sukob sindikata i Sarkozya u kritičnoj fazi

12.10.2010 u 13:33

Bionic
Reading

Francuski sindikati u utorak su pokrenuli još jedan val štrajkova protiv najavljene mirovinske reforme, dok njihov sukob s predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem oko sporne reforme ulazi u kritičnu fazu, prenose novinske agencije

Nastava u mnogim školama diljem zemlje je prekinuta, a zračni, cestovni, željeznički i pomorski promet znatno su usporeni zbog štrajka, već osmog po redu otkako je Sarkozyjeva vlada sastavila sporni prijedlog reforme, prenosi Reuters.

Prosvjedi međutim nisu zaustavili proces prihvaćanja zakona o mirovinskoj reformi, koji je već potvrđen u rujnu u Nacionalnoj skupštini, a o njemu se trenutno raspravlja u Senatu.

Sarkozyjeva konzervativna stranka UMP zajedno sa saveznicima ima komotnu većinu u oba doma parlamenta i, kako ocjenjuju analitičari, prihvaćanje zakona može spriječiti samo osobna odluka Sarkozyja, prenosi agencija dpa.

Sarkozy i ministar rada Eric Woerth napravili su neke ustupke sindikatima, osobito glede zaposlenih majki, ali su više puta naglasili da neće odustati od ključne točke reforme, postupnog povećanja dobi za umirovljenje sa 60 na 62 godine do 2018.

Francuska ima jednu od najnižih dobi za umirovljenje u 27-članoj Europskoj uniji.

Prema izvješću EU-a, troškovi mirovina u Francuskoj su 2007. iznosili 13 posto bruto domaćeg proizvoda, što je znatno iznad prosjeka Unije od 10,3 posto.

Sindikati su najavili da će na nepopustljivost vlade odgovoriti proglašenjem vremenski neograničenog štrajka, umjesto dosadašnjih akcija jednom tjedno.

Ovaj četvrti po redu štrajk od rujna uživa veliku potporu javnosti: 66 posto Francuza kaže da su za veće prosvjede, a 69 posto podupire sindikate, po anketama.

U zadnjim prosvjedima sudjelovalo je između 900.000 i milijuna, po procjeni policije, a 3 milijuna po sindikatima.

U srijedu će većina zaposlenika odlučivati o nastavku štrajka, očekujući u subotu još jedan dan prosvjeda.

Prosvjedima su se priključili i učenici srednjih škola i studenti, te članovi njihovih obitelji. Prema procjenama sindikata, u prosvjed je uključeno oko 300 obrazovnih ustanova.

U utorak, u skladu s najavama, iz Pariza prema unutrašnjosti vozi jedan od triju superbrzih vlakova (TGV).

Prema inozemstvu uobičajeno prometuje Eurostar za London i osam od deset Thalysa prema Belgiji i Nizozemskoj. Dva od triju vlakova predviđena su prema Njemačkoj, a osam od deset prema Švicarskoj.

Poremećen je i promet između Pariza i njegovih predgrađa, ali će promet podzemnom željeznicom pretrpjeti nešto manje promjene, gdje će u prosjeku voziti tri od četiriju vlakova.

Što se tiče zračnog prometa, oko 30 posto letova otkazano je u pariškoj zračnoj luci Roissyju, a 50 posto na Orlyju.