GRADONAČELNIK NA TAPETI

Sukob policije i prosvjednika u Mariboru

26.11.2012 u 21:24

Bionic
Reading

U nemirima nakon prosvjednog skupa protiv mariborskog gradonačelnika Franca Kanglera na kojima su građani zahtijevali njegovu ostavku, ozlijeđeno je više osoba

Kako su objavili slovenski elektronski mediji, prema neslužbenim podacima ozlijeđeno je desetak policajaca i više demonstranata, a oštećeno je i više vozila, u sukobima do kojih je došlo nakon što je policija ispred gradske vijećnice upotrijebila suzavac kako bi rastjerala prosvjednike koji su bacali baklje i petarde u zgradu vijećnice.

Prije dolaska pred zgradu općine demonstranti su se okupili na Trgu slobode u središtu grada, paleći plakate sa slikom Kanglera, uz uzvike 'Odlazi, lopove' i 'Mi smo Maribor'. Kangleru teče drugi mandat na mjestu gradonačelnika, a protiv njega se vodi desetak postupaka u kojima je osumnjičen zbog klijentelizma i korupcije.

Protesti protiv gradonačelnika Kanglera u Mariboru traju već više tjedana, a u ponedjeljak su bili najmasovniji, prema različitim procjenama na njima je sudjelovalo od 4.000 do 8.000 prosvjednika.

Skupina na Facebooku koja traži Kanglerovo smjenjivanje broji već više od 20.000 osoba, a zahtjevi da podnese ostavku eskaliraju od prošlog mjeseca zbog nezadovoljstva oko odluke gradskih vlasti da privatnoj tvrtki prepusti naplatu kazni za prebrzu vožnju gradskim prometnicama.

Kangler je bivši zastupnik u slovenskom parlamentu, a dugo godina bio je i jedan od najutjecajnijih članova Slovenske pučke stranke (SLS) koja u mariborskoj gradskoj vladi djeluje u koaliciji sa Slovenskom demokratskom strankom (SDS) i strankom umirovljenika DESUS.

Kanglera je potkraj prošlog tjedna predsjednik SLS-a i ministar za gospodarstvo u Janšinoj vladi Radovan Žerjav isključio iz stranke, ali je priznao da oko toga u dijelu članstva postoji nezadovoljstvo, zbog čega je odlučio ostati na čelu stranke još samo nekoliko mjeseci, do kongresa početkom iduće godine.

Klanger je nakon sastanaka gradske koalicije izjavio da je 'koalicija za sada u dobroj kondiciji' te je najavio povlačenje iz politike, i lokalne i državne. Rekao je da želi dovršiti mandat jer bi prijevremenim odlaskom stvorio više problema, kao što su prijevremeni izbori, neizglasavnje proračuna i nedovršetak nekih projekata koje financira Europska unija.