'CRKVENA MAFIJA' U TENJI

Sukob novog i starog popa zbog crkvenog novca

07.08.2013 u 08:41

Bionic
Reading

Goran Goranović, koji je u tenjsku eparhiju stigao u rujnu prošle godine, prije nešto više od mjesec dana svoga je kolegu, popa Miljena Ilića, koji službuje u ovoj parohiji već 14 godina, zajedno s cijelim crkvenim odborom od pet članova, navodno, proglasio crkvenom mafijom koja je pokrala crkveni novac. Prozvani Tenjani sada kažu kako ne mogu ni na ulicu od sramote jer ih susjedi pitaju za novac, a selo bruji o krađi novca.

'Već 50 godina skupljam novac u crkvi i nakon svake liturgije predajem ga svećeniku. Sada je to Goran Goranović koji je i blagajnik, ali prije mjesec dana on je selom pronio priču kako smo mi novac ukrali. No, ne zna reći ni koji novac, ni koliko. Namjesnik Ratko Petrović iz Osijeka koji je nadređen našim svećenicima nas ne želi primiti kako bismo objasnili o čemu je riječ, a jučer smo nas 40 otišli i do vladike u Dalj, ali nas je njegova domaćica Zagorka Pajović otjerala i pozvala je policiju. Ovakvo što nije bilo nikada u Tenji, a doznali smo i kako našeg protu Miljana Ilića, nakon 14 godina, zbog ove sramote premještaju u parohiju Petrovac, iako nije ništa kriv. Mi sada samo želimo da se vladika očituje i ne želimo da prota Goranović ostane u Tenji jer smo osramoćeni i čini se da će ovo biti prva slava u našoj kući na koju nećemo zvati svećenika', kaže ogorčeni Pavle Šalajić za Glas Slavonije


Mještani kažu kako im je prota Miljen bio omiljen jer je i prvi koji je u Silašu podigao novu crkvu iz temelja, dok je novi svećenik Goranović navodno zaključao sve crkvene prostorije, a parohijcima zabranio i korištenje toaleta u sklopu crkve. Sve je počelo navodno još oko pravoslavnog Uskrsa kada je pop Goranović nakon blagdanske liturgije pročitao otvoreno pismo protiv svog kolege Miljena i vjernicima rekao kako će to pismo čitati svake nedjelje. Dio vjernika tada se ustao i izišao iz crkve, a vladiki u Dalju poručili su da ako ne sankcionira Goranovića više neće dolaziti u crkvu.

Glasnogovornik episkopije, prota Slobodan Blažić iz Borova, nije želio komentirati cijelu situaciju, te je rekao kako je riječ o kadrovskim pitanjima koja nije ovlašten komentirati. No, dobro upućeni u događanja u Srpskoj pravoslavnoj crkvi kažu kako je sve počelo svećeničkom svađom oko Uskrsa, nakon čega su oba svećenika uputila pismo vladiki. S obzirom na to da Tenja s čak 600 kuća pravoslavnih vjernika slovi za 'dobru udavaču', odnosno bogata je parohija, jer je njezin godišnji proračun 120.000 kuna, pa su brojni svećenici navodno iskoristili tu svađu kako bi jedan od dvojice popova bio otjeran te se oslobodilo mjesto u bogatoj parohiji.