NOVA ZADUŽENJA

Šuker digao zajam od 200 milijuna eura

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 05.11.2010 17:00
  • Objavljeno 05.11.2010 u 16:56
Ivan Šuker

Ivan Šuker

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Krajac

Hrvatska je Vlada s današnje sjednice Saboru uputila izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima, u skladu s odlukom Ustavnog suda, predlaže ukidanje odredbe po kojoj se vozač koji je počinio neki prometni prekršaj, a imao je do 0,5 promila alkohola u krvi kažnjavao i za taj prekršaj i za tu količinu alkohola u krvi

Ustavni je sud u travnju ove godine ukinuo odredbu po kojoj se vozače koji su u organizmu imali do 0,5 promila alkohola, ako bi počinili koji drugi prekršaj, bili kažnjavani za taj prekršaj, ali i za vožnju s tom količinom alkohola u organizmu.


Izmjene pak predviđaju da se više za dopuštenu razinu do 0,5 promila alkohola u organizmu vozači više neće kažnjavati za tu razinu alkohola, dok će se sve iznad te razine novčano kažnjavati. Po iznijetim podacima, od početka ove godine do danas u Hrvatskoj je u prometu poginulo 356 osoba, što je gotovo 40 posto manje nego u istom razdoblju 2008. godine.

Prošle je godine u prometu smrtno stradalo ukupno 548 osoba, što je, kako je rečeno, prvi put od 1965. godine da je broj poginulih na godišnjoj razini pao ispod 600. Vlada je Saboru predložila i da potvrdi ugovor o financiranju između Hrvatske i Europske investicijske banke (EIB) kojim bi se, umjesto iz državnog proračuna, zajmom EIB-a od 200 milijuna eura financirala domaća komponenta već odobrenih projekata koji će se sufinancirati iz pretpristupnih fondova EU (ISPA i IPA) .

Ukupni troškovi tih projekata procijenjeni su na 816,5 milijuna eura, a pritom će EIB putem zajma financirati domaću komponentu u iznosu 200 milijuna eura, 593,2 milijuna eura će biti sredstva europskih fondova dok će se preostalih 23,3 milijuna eura osigurati iz drugih izvora financiranja, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker. Zajam EIB-a je na 25 godina uz pet godine počeka, a rok njegova korištenja je do kraja rujna 2015. godine.

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila akcijski plan hrvatskog turizma u idućoj godini, a koji predviđa niz novih aktivnosti na međunarodnim tržištima pod geslom 'Dođi u Hrvatsku', mjere za domaće tržište pod nazivom 'Ostani u Hrvatskoj', te mjere za turistički nerazvijena područja kroz novi program 'Upoznaj Hrvatsku'.

Mjere iz akcijskog plana predviđaju uz ostalo programe za međunarodna tržišta koja uključuju organizirani zračni prijevoz u glavnoj sezoni te u pred i posezoni, a na domaćem tržištu primjerice ponudu domaćih agencija za školska putovanja, program za umirovljenike 'Zlatne godine', a predviđa i pokretanje uspostave središnjeg pretraživača hrvatske turističke ponude.

Hrvatski turizam je u ovoj godini bio iznad prosjeka Europe, a 2011. suočit ćemo se s jakom konkurencijom i na nama je da branimo našu poziciju, istaknuo je ministar turizma Damir Bajs.

Vlada je uredbom utvrdila i kako će se računati posebna naknada za okoliš radi nestavljanja biogoriva na tržište, a ministar gospodarstva Đuro Popijač vjeruje kako će plaćanje te naknada utjecati na distributere da na tržište stavljaju potrebne količine biogoriva kako bi Hrvatska do 2020., kako se obvezala, i imala 10 posto ukupne potrošnje goriva iz zelenih izvora.

To će potaknuti i interes investitora, kazao je Popijač navodeći da je danas jedna ekipa investitora iz Irske bila na razgovoru, a zainteresirani su za izgradnju pogona za proizvodnju bioetanola.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi