prvi slučaj

Suđenje za Kosovo: Mustafa se izjasnio da nije kriv

15.09.2021 u 15:09

Bionic
Reading

Specijalni sud u Den Haagu koji istražuje optužbe za zločine koje su počinili kosovski borci za neovisnost otvorio je u srijedu svoj prvi slučaj protiv zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Saliha Mustafe koji se izjasnio da nije kriv po optužbama za ratne zločine

Mustafa (49), optužen za mučenje zatvorenika tijekom sukoba sa Srbijom 1998.-1999., izjasnio se na početku suđenja da nije kriv po optužbama za ratne zločine, uspoređujući sud s nacističkom tajnom policijom.

"Nisam kriv ni po jednoj točki optužnice koju mi ​​je iznio ovaj ured Gestapa", rekao je Mustafa sucima.

Specijalizirana vijeća Kosova, kosovski sud sa sjedištem u Nizozemskoj u čijem sastavu rade međunarodni suci i odvjetnici, osnovana su 2015. godine radi rješavanja predmeta prema kosovskim zakonima protiv boraca Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Odvojena su od UN-ova suda koji se također nalazi u Haagu i sudi srpskim dužnosnicima za zločine počinjene u istom sukobu.

Najviši osumnjičenik kosovskog suda bivši je kosovski predsjednik Hashim Thaci, koji se prošle godine predao zbog optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

U prvom sudskom slučaju, Mustafa se suočava s optužbom za ubojstvo, optužen je za vođenje zatvorske jedinice u kojoj su zatvorenici bili izloženi svakodnevnom premlaćivanju i mučenju. Tužitelji su objasnili da su u Mustafinu slučaju njegove žrtve također kosovski Albanci.

"Određeni čelnici OVK -a, uključujući i Mustafu, iskoristili su svoju moć za brutalnost prema kolegama kosovskim Albancima, uključujući i pojedince čiji je jedini zločin bio imati političke stavove koji se razlikuju od onih OVK -a i njegovih vođa", rekao je tužitelj Jack Smith.

U optužnici se navodi da je Mustafa osobno sudjelovao u nekim premlaćivanjima i mučenjima najmanje šest zatvorenika te da je bio prisutan kada je zatvorenik bio tako teško ozlijeđen da je kasnije umro.

Nakon što je saslušao uvodnu riječ tužiteljstva, Mustafa, odjeven u crveno-crnu sportsku odjeću i povremeno se igrajući s olovkom, nije se vratio na sud čuti uvodnu riječ odvjetnika žrtava.

Suci su dopustili Mustafi da izostane s postupka do kraja dana, dodajući da će njegove interese zastupati njegov odvjetnik.

Rat na Kosovu, u kojem je poginulo 13.000 ljudi, završio je povlačenjem vojno-policijskih snaga Srbije, tada predvođenih predsjednikom Slobodanom Miloševićem.

Milošević se povukao s Kosova nakon intervencije NATO-a koja je trajala 11 tjedana.

Borce OVK-a mnogi na Kosovu smatraju herojima, a protivnici tribunala smatraju nepravednim to što se protiv njih vodi kazneni postupak, tvrdeći da Srbija nije poduzimala slične napore da svoje vlastite zapovjednike izvede pred sud.