AFERA SPICE

Suđenje Polančecu i ekipi 4. travnja

21.03.2011 u 16:11

Bionic
Reading

Pripremno ročište u aferi Spice na kojem bi se trebao odrediti datum početka suđenja osmorici optuženih da su Podravku oštetili za više od 400 milijuna kuna trebalo bi se održati 4. travnja, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu

Sudac Siniša Pleše koji će voditi i suđenje u ovom slučaju ročište je zakazao za ponedjeljak, 4. travnja, u 9 sati, nakon što je proučio jedan od najbrojnijih spisa u povijesti hrvatskog pravosuđa na više od 40 tisuća stranica.

Taj je sudac, među ostalim, javnosti postao poznat po presudi Vladimiru Zagorcu zbog krađe dragulja iz Ministarstva obrane te oslobađanju Ljube Ćesića Rojsa optužbi za zlouporabe vezane uz 66. pukovniju.

Osim o datumu suđenja na pripremnom će se ročištu raspravljati i o dokazima koji će se provesti tijekom glavne rasprave, a o čemu se raspravljalo i na optužnom vijeću koje je potvrdilo USKOK-ovu optužnicu protiv bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, čelnika Podravke i njihovih poslovnih partnera.

Među njima je i dokument za koji obrana tvrdi da ruši optužnicu, jer, kako kažu, dokazuje da su optuženici zapravo spriječili da u Podravki dođe do 'neprijateljskog preuzimanja'. U spis su uvrštene i snimke sa sjednica nadzornog odbora Podravke te zapisnici s ispitivanje svjedoka koje je obrana provela samostalno, mimo USKOK-ove istrage.

Obrana je ranije najavila da će na glavnu raspravu pozvati niz svjedoka koje nije uspjela ispitati prije podizanja optužnice, među kojima je i bivši premijer Ivo Sanader.

Za navodne nezakonitosti na štetu Podravke teške 400 milijuna kuna USKOK uz Polančeca tereti, bivše čelnike koprivničke tvrtke Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Sašu Romca, vlasnika i direktora splitske tvrtke SMS Srđana Mladinića, suvlasnika varaždinske Fima Grupe Milana Horvata te odvjetnika Zorana Markovića.

Osim za udruživanje zbog počinjenja kaznenih djela optuženi se terete za zloporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na te zloporabe te protuzakonito posredovanje.