utaja poreza

Suđenje Hunteru Bidenu: Tužitelji odustali od sporazuma o priznanju krivnje

14.08.2023 u 08:25

Bionic
Reading

Odvjetnici Huntera Bidena napisali su u nedjelju u sudskom podnesku da su tužitelji odustali od nagodbe o priznanju krivnje sina američkog predsjednika za utaju poreza i prijestup s oružjem što je otvorilo put suđenju u vrijeme dok će Joe Biden voditi predsjedničku kampanju

Savezni tužitelji Delawarea rekli su u petak da bi se Hunteru Bidenu moglo suditi za kaznena djela nakon što su pregovori o priznanju krivnje propali.

Okružna sutkinja Maryellen Noreika odbacila je predloženi sporazum o priznanju krivnje u srpnju zbog njegove upitne zakonitosti i opsega imuniteta koji je ponuđen Hunteru Bidenu.

Prema tom dogovoru Hunter Biden bi se izjasnio krivim za neplaćanje poreza na prihod od 1,5 milijuna dolara između 2017. i 2018. i sklopio poseban sporazum o odgođenom kaznenom progonu za nezakonito posjedovanje vatrenog oružja tijekom korištenja droga što je kazneno djelo.

Slučaj je postao politički problem jer su republikanci u Kongresu otvorili mogućnost opoziva predsjednika Bidena zbog poslovnih odnosa njegova sina i optužuju Ministarstvo pravosuđa da mu je ponudilo povlašteni dogovor.

Američki glavni državni odvjetnik Merrick Garland odbacio je republikanske optužbe za favoriziranje, a u petak je dao državnom odvjetniku Delawarea Davidu Weissu, kojeg je na tu dužnost imenovao bivši predsjednik Donald Trump i koji istražuje slučaj od 2019., status posebnog tužitelja, što mu daje dodatne ovlasti.

Ako slučaj dođe do suđenja ono bi se moglo preklopiti s predsjedničkom kampanjom u kojoj se Joe Biden natječe za drugi mandat na izborima u studenom 2024., vjerojatno protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. Trump, republikanac, iduće se godine suočava s tri vlastita suđenja za kaznena djela.