MOSTOVA INICIJATIVA

Sudbina potpisa: Ustavni sud danas odlučuje o ustavnosti covid potvrda, kakve to ima veze s referendumom?

21.12.2021 u 08:29

Bionic
Reading

Na redovnom stručnom sastanku, svega tri dana po okončanju skupljanja potpisa za Mostov referendum protiv covid potvrda, Ustavni sud danas odlučuje o ocjeni ustavnosti Odluke o uspostavi digitalnog sustava tzv. covid potvrde te o covid potvrdama koje se odnose na prijam pacijenata u bolnicama i za obavezno testiranje u zdravstvenim ustanovama i sustavu socijalne skrbi

Najavio je to predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović napominjući da o covid potvrdama za takozvani javni sektor Ustavni sud još neće raspravljati jer još nisu zaprimili očitovanje Vlade. Kako bi i to pitanje što skorije riješili, ustavni suci Vladi su poslali požurnicu.

Nije sigurno hoće li Ustavni sud danas zauzeti i konačno stajalište o primjeni covid potvrda, no to je moguće jer je, osim stručnog sastanka, za danas sazvana i sjednica suda. Ako ovi predmeti koje Šeparović spominje dobiju podršku na stručnom sastanku, onda će se o njima raspraviti te odlučiti i na sjednici suda, piše Jutarnji list.

Premda najavljeno donošenje odluke nema nikakve veze s referendumskom inicijativom Mosta, Ustavni sud tom bi odlukom te odlukom o covid potvrdama u javnom sektoru mogao dati smjer u kojem bi išla odluka o (ne)ustavnosti drugog referendumskog pitanja koje se odnosi na izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i ukidanje covid potvrda.

Budu li, naime, ustavni suci danas odlučili da uvođenje covid potvrda nije sporno s aspekta ustavnosti, onda bi teško bilo zamisliti da bi dopustili provođenje referenduma usmjerenog prema zahtjevu da se ukinu covid potvrde.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ